Grattis, Solveig Ternström (c)

...som vann en riksdagsplats

NYHETER
Foto: PernILLA WAHLMAN

– Tack. Det känns omtumlande och ännu inte riktigt verkligt. Fast jag känner också en stark känsla av att det är nu det gäller, nu ska det göras. Nu kan jag verkligen driva mina hjärtefrågor.

Vilka är dina hjärtefrågor?

– Kulturen förstås men också vården och helst dessa frågor tillsammans. Kultur är ju inte bara de olika konstarterna utan även humanism. Jag vill att humanismen ska in på ett helt nytt sätt i samhället. Det behövs mer kultur inom vården. Vårt land är teknologiskt framgångsrikt på alla sätt, men har tappat humanismen på vägen.

Kommer du att företräda din generation?

– Nej, men jag kommer att arbeta för en minskad segregering mellan generationerna. Enligt min mening finns det till exempel ingen ungdomskultur eller äldrekultur, allt är kultur. Det är för mycket uppdelning och kamp mellan generationerna.

Vad händer nu med din skådespelarkarriär?

– Jag har några åtaganden som jag måste fullgöra. Sen får vi se. Jag anser visserligen att ett politiskt engagemang måste ha en förankring i verkligheten, men jag förstår att det kommer att kräva mycket arbete.

Hur ser ditt politiska engagemang ut?

– Jag blev tillfrågad om jag ville bli nominerad för centern för ett och ett halvt år sedan. Innan dess hade jag haft kontakt med centerkvinnorna. Centerpartiet för mig är den lilla människan som aldrig ger sig.

Till sist, vad önskar du mest av allt just nu?

– Att vi alla i familjen får vara friska. Det är ju det viktigaste av allt.

Thomas Gustafsson