Ungerns premiärminister ljög för väljarna - vägrar gå

NYHETER

Budapest

- Avgå! Avgå!

Sent på tisdagskvällen skallade ropen framför Ungerns parlament vid Donau i huvudstaden Budapest.

Flera tusen människor, många med ungerska flaggor, andra med högerextremisternas rödvita flaggor, fanns på plats för att sätta press på premiärminister Ferenc Gyurcsany.

Gatuprotesterna briserade sedan det i söndags sipprade ut att Gyurcsany sagt att han och socialistpartiet konsekvent mörkat om budgetläget i fyra år för att kunna vinna valet i april.

Den 45-årige premiärministern Gyurcsany är en omstridd socialist eftersom han har gjort sig en förmögenhet på 14 miljoner euro på redan klassiskt öststatsmanér: genom att köpa upp statliga företag under den stora privatiseringsvågen efter kommunismens fall.

Han kallas av belackarna för limousin-socialist.

Extremister

Svenskungraren Janosz Perenyi, som på tisdagen befann sig bland de många demonstranterna, sade att han också tycker att premiärministern måste avgå.

Plötsligt bytte demonstranterna slagord och ropade "Nej, nej aldrig!"; de utryckte att de inte vill ge upp ungerska anspråk på gamla ungerska områden i Rumänien och Ukraina.

Men där fanns långt ifrån endast högerextremister; många unga studenter gick omkring och tittade på folkmassan.

- Vi är bara här för att se på eländet, sade en av dem.

22-årige Zsolt sade att han skräms av de extrema högergrupperna. Men han uttryckte också besvikelse över den sittande socialistregeringen.

- Alla politiker ljuger. Det är inte bara Ferenc Gyurcsany.

Omstridd

Gyurcsany leder sedan 2004 en koalitionsregering mellan fridemokrater (SZDSZ) och socialister (MSZP). Genom frikostiga löften lyckades regeringen bli omvald i april. I maj höll han sitt avslöjande tal, som spelades in - och nu har läckt ut.

- Vi ljög i ett och ett halvt-två år. Vi ljög på morgnarna och vi ljög på kvällarna, sade han.

Syftet med talet var troligen att klargöra att en svångremspolitik var absolut nödvändig, särskilt om man skulle få ned Ungerns tioprocentiga budgetunderskott till tre procent, vilket krävs för att landet ska släppas in i valutaunionen.

Ungern är med i EU sedan 2004 och unionen har krävt en rejäl åtstramning av ekonomin.

I brand

När protesterna mot Gyurcsany och hans regering kulminerade natten till tisdagen stacks tv-huset i Budapest i brand och minst 150 människor, flertalet poliser, skadades i kravaller. Elden i tv-huset släcktes av brandmän, men sedan ockuperades byggnaden i stället.

Men Gyurcsany vägrar avgå.

- Den längsta och mörkaste natten ligger bakom oss, sade han i tv på tisdagen.

Men han fann det enligt Reuters bekymmersamt att "gränsen mellan yttrandefrihet och allvarliga störningar hade suddats till".

Oppositionen i parlamentet kräver också Gyurcsanys avgång, men anstränger sig att hålla rågången mot den utomparlamentariska extremhögern. De fem partierna i parlamentet antog en resolution på tisdagen där våldet fördömdes.

Demonstranterna verkar lika fast beslutna att fortsätta sina protester.

Angela Ljungström/TT