Här tar Fredrik makten

Kvinnorna i fokus när regeringsbildningen satte i gång

1 av 6 | Foto: björn lindahl
NYHETER

Här får Fredrik Reinfeldt uppdraget att bilda regering.

Nu väntar en tuff dragkamp om ministerposterna.

Centerledaren Maud Olofsson har redan krävt varannan damernas.

Fredrik Reinfeldt är nu även formellt den som ska bilda regering i Sverige. I går eftermiddag fick han uppdraget av talmannen Björn von Sydow, s.

-Det känns historiskt. Det här var den stund som jag hoppats på sedan jag blev partiledare, sa Reinfeldt direkt efteråt.

Tack vare att alliansen har egen majoritet kunde den blivande statsministern sätta i gång direkt.

Hägglund först ut

Redan i går morse började förhandlingarna. En efter en dök allianskollegorna upp på moderaternas partikansli i Gamla stan för enskilda samtal inne på moderatledarens arbetsrum. Det är härifrån alliansen styrs just nu.

Först ut var Göran Hägglund. Med var sin svart anteckningsbok på soffbordet förhandlade de i drygt 45 minuter.

Efteråt var kd-ledaren mycket förtegen om mötet.

-Vi är långt ifrån färdiga så det här blir en skittrist intervju, sa han.

Efter Hägglund kom centerns Maud Olofsson. Hon hade också en liten svart bok med sig.

-Här har jag mina önskemål, sa hon och skrattade.

Varannan damernas

Ett krav ställde hon under mötet i går - att det blir varannan damernas på ministerlistan. Dessutom vill hon att alla statsråd ska sätta sig i skolbänken och plugga jämställdhet.

- Den som har ett genusperspektiv lägger bättre förslag, säger hon.

Fp-ledaren Lars Leijonborg vill också att hälften av ministrarna är kvinnor. Men någon genusundervisning behöver han inte.

-Efter 150 års liberal kamp för jämställdhet så kan jag en hel del om det jag med, säger han.

Vill inte låsa sig

Varken Fredrik Reinfeldt eller Göran Hägglund vill dock låsa sig vid "varannan damernas". Hägglund var dessutom tydlig med att de enskilda partierna inte ska få bestämma könsfördelningen på de egna ministrarna.

- Den balansen måste vi partiledare bestämma tillsammans. Om varje parti bara håller sig till sitt kan det ackumulera sig till en lustig sammansättning, sa han till SvD.

Mycket jobb kvar

Efter de tre mötena på tu man hand träffades alla partiledarna inne på Reinfeldts rum. Och det lär bli många sådana möten framöver.

För trots att alliansen gick till val på sin enighet är det flera frågor som de ännu inte är överens om. Storleken på biståndet, trängselskatten och taket i sjukförsäkringen är några exempel.

Men den största stötestenen är fördelningen av ministerposter. Först om ett par veckor väntas Reinfeldts regering vara klar. Fram till dess leder Göran Persson fortfarande landet.

Och så här gick det till när Reinfeldt fick uppdraget av talman

Elisabeth Marmorstein