Lugnt i Bangkok

Kuppmakaren fick kungens välsignelse

1 av 3 | Foto: TROND VIKEN
Centrala Bangkok i natt Tungt beväpnade soldater har spärrat av området runt regeringsbyggnaderna, och stridsvagnarna rullar på gatorna. Oroliga anhängare till den avsatte premiärministern fruktar nu för framtiden.
NYHETER

BANGKOK

Kuppledaren har fått kungens stöd och lovar en ny regering inom två veckor.

Den avsatte premiärministern avvaktar just nu i London.

När mörkret föll i Bankok i kväll var allt lugnt.

Premiärministern Thaksin Shinawatra, som störtades i en oblodig militärkupp, landade på onsdagen i London på väg från USA.

Utan ett ord klev han av planet och uppges nu avvakta läget i hemlandet.

Thaksin anklagas för korruption och det är oklart om han alls kommer att återvända eftersom han riskerar åtal, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Thailands arméchef, general Sondhi Boonyaratkalin, beseglade på onsdagen sin seger med en välsignelse från kung Bhumibol Adulyadej.

- För att skapa fred i landet utnämner kungen general Boonyaratkalin till ledare för rådet för administrativa reformer, sa en officiell talesman i den statliga tv-kanalen på onsdagskvällen.

Talesmannen uppmanade också till fortsatt lugn och manade alla att lyda order från den nye ledaren Sondhi, som lovat att en interimsregering ska upprättas inom två veckor.

Nyval ska hållas senast i oktober nästa år.

Oroliga anhängare

Vid de tungt belägrade regeringskvarteren samlades på onsdagsmorgonen oroliga anhängare till den avsatte premiärministern.

Nu fruktar de för framtiden.

- Det kanske blir fritt fram att förfölja oss, säger en student till Aftonbladet.

Vid fyratiden i morse lokal tid rörde sig fortfarande beväpnade soldater kring de uppställda stridsvagnarna utanför parlamentsbyggnaderna i Bangkok.

Många människor hade under natten samlats kring avspärrningarna.

Ingen av de thailändska åskådare som Aftonbladet talar med vågar uppge sina namn av rädsla för kuppmakarnas hämnd.

Gult - för lojalitet

Några är rädda och fruktar för vad den hittills oblodiga militärkuppen kan innebära för dem.

Andra är bara nyfikna och tar bilder på soldaterna - som klätt sig i gula band för att visa sin lojalitet för kungen.

Svenske restaurangägaren Lennart Olsson, 49, som bott i Bangkok i 25 år är inte speciellt överraskad över det snabba maktövertagandet.

-Det har länge varit känsligt. Man har känt att det är något på gång, säger han till Aftonbladet.

En student som röstat på den nu avsatte premiärministern Thaksin Shinawatra menar att anhängarna till partiet TRT nu måste hålla en låg profil.

Han är rädd för att utsättas för förföljelse.

Poliserna tveksamma

Inte heller de polismän som en bit från avspärrningarna är utkommenderade för att dirigera bilar i området är positiva till utvecklingen.

- Jag såg arméchefen tala i tv. Han säger att detta är för att skydda demokratin i Thailand, men jag är tveksam. Militärer brukar klänga sig kvar vid makten så länge de kan när de väl har tagit den, säger en polisman till Aftonbladet.

I stora delar av Bangkok fortsatte livet i går kväll som vanligt. Bara ett par kilometer från kuppområdet var barerna fulla av turister.

Men på Kaosan Road några minuter från regeringsområdet stängde krogarna när nyheten kom.

- Västerlänningar varnades och uppmanades att gå hem till sina hotell, säger Lennart Olsson.

På onsdagsmorgonen vaknade befolkningen upp till de nya makthavarnas undantagstillstånd. Skolor, banker och börsen tillhör de verksamheter som kommer att hållas stängda.

Ströp informationen

När militärledningen på ett par timmar upplöste maktorganen och införde krigslagar i hela landet ströp man samtidigt invånarnas källor till information.

BBC och CNN försvann från kabelnäten och den enda tv-station som sent i går kväll fortfarande hade reguljära sändningar visade bara barnprogram och tecknade filmer.

I andra kanaler varvades bilder på kungafamiljen med patriotiska sånger. Alla väntade på att få höra kungen uttala sig om kuppen.

Bush fördömer kuppen

Fler artiklar:

Tidigare artiklar:

Johan Edgar, Stefan Christensen, Caroline Olsson