Bland matbananer och etiopiskt jams

Foto: David Bergström
Matresa Ya Ying Chen, butiksinnehavare av Kina Li visar Charlotte André runt bland kinesiska livsmedel.
NYHETER

Smaka dig fram och upptäck världens bästa mat.

Gör en kryddig affär i höst.

En helt ny bok guidar dig till världens bästa matbutiker i Stockholm.

Så bered plats i hyllorna och ge dig ut på stan.

Det är Charlotte André som har skrivit ”All världens mat i Stockholm – en guide till stans bästa internationella matbutiker”.

– Jag har alltid sökt mig till butiker med mat från andra matkulturer. Där går jag runt länge och luktar, vänder och vrider på allting. Då tänkte jag att fler borde upptäcka hur kul det är att handla i de här butikerna, säger Charlotte André.

Valt ut sina favoriter

Under arbetet med boken har hon åkt kors och tvärs genom Stockholm. Hon har smakat, pratat, funderat och valt ut sina favoriter.

– Jag ville ha en bra mix av butiker, från ställen som säljer exklusiva ostar, gjorda på mjölk från getter som har betat örter på 4 000 meters höjd, till affärer där man kan hitta billiga storpack med olivolja, ris och nötter, säger hon.

Fler och fler stockholmare intresserar sig för nya matkulturer. Det har många av de butiksinnehavare Charlotte André pratat med märkt av.

– I Stockholm finns det ett stort utbud av restauranger med kök från hela världen. Det är inspirerande, säger hon.

Laga semestermaten

– Samtidigt reser vi väldigt mycket, och när vi kommer hem till Sverige vill vi själva laga samma goda mat som vi har ätit på semestern.

10 MATBUTIKER ATT UPPTÄCKA

Rebecka Franzén, Aftonbladet