Kriminella fick miljonbidrag av länsarbetsnämnden

Satt inne medan pengarna betalades ut

NYHETER

Kända kriminella har fuskat sig till över en miljon kronor från Stockholms länsarbetsnämnd.

– Det är förvånande hur lätt man kommit över de här pengarna, säger åklagare Björn Blomqvist till aftonbladet.se.

Ett flertal personer har häktats misstänkta för grovt bedrägeri och sammanlagt ett tiotal personer misstänks för inblandning i bidragshärvan som kostat Stockholms Länsarbetsnämnd över en miljon kronor.

Pengarna har under cirka ett års tid betalats ut som fejkade lönebidrag till bolag i flera branscher, bland annat byggbranschen. En granskning visar nu att inget av bolagen haft några lönebidragsberättigande anställda.

Pågick ett helt år

– Det finns svart personal, och i viss mån regelrätt anställd personal. Men ingen har anställts som motsvarar de bidrag som betalats ut, säger Björn Blomqvist, vice överåklagare vid Riksenheten mot korruption.

Vissa av bidragen har enligt Sveriges Radios Ekoredaktion dessutom betalats ut till personer som samtidigt suttit både häktade och fängslade. Ett bolag företräddes också av en person som inte existerar.

För Björn Blomqvist är det ett mysterium att Länsarbetsnämnden aldrig genomskådade de falska ansökningarna.

"Varningsklockorna borde ringt"

– Handlingarnas låga kvalitet borde ha fått varningsklockorna att ringa, det är min uppfattning. Och nu har vi en god dialog med Länsarbetsnämnden och Arbetsmarknadsverket, som kommer att se över sina rutiner, säger han.

En stor del av pengarna som betalats ut har nu tagits i beslag av polisen, uppger Ekot. Länsarbetsnämnden i Stockholm vill i avvaktan på polisutredningen inte kommentera händelsen.

Lönebidrag

Karin Henriksson