Ölandsmördaren dömd till psykvård

Fälldes för mord och mordförsök

NYHETER

Den psykiskt sjuke fågelskådaren klev rakt in i parets kök och stack i hjäl kvinnan medan mannen blev vittne. I dag dömdes han till rättpsykiatrisk vård för mord och mordförsök. Han ska också betala 200 000 kronor i skadestånd till de anhöriga.

Den 18 juni i år klev en psykiskt sjuk man från Karlstad in i köket hos ett Ölandspar. Beväpnad med kniv och fälgkors mördade han en 62-årig kvinna. Hennes man blev vittne till det fruktansvärda dådet och blev även han knivhuggen. Den 33-årige mördaren befann sig på Öland för att skåda fåglar och nätterna tillbringade han i sin bil.

Ville skada eller döda någon

I tingsrättens dom står att fågelskådaren berättat i förhör att han den dagen bestämde sig för att döda eller skada någon. Det spelade ingen roll om det var en kvinna, en man eller ett barn. Han började gå till fots från sin bil och efer 1,5 km såg han parets hus. Han bestämde sig för att läget var idealiskt eftersom det var insynsskyddat och enskilt beläget. När han var tillräckligt nära började han springa i avsikt att rusa in i huset och överraska de som bodde där. Vidare har fågelskådaren uppgett att han blev akut sjuk veckan innan händelsen. Bland annat trodde han att han var Messias och att han kunde kontrollera tid och rum. Han har tidigare varit inlagd för psykiatrisk vård och medicinerar för sin sjukdom. Cirka två veckor innan mordet slutade han dock med medicinen eftersom han blev illamående och trött.

Trodde han var Messias

Mannen erkände omedelbart efter gripandet att han var skyldig. Åklagaren yrkade på att han skulle dömas för mord och mordförsök medan advokaten menade att han skulle dömas för vållande till annans död. Detta därför att mannen tidigare diagnostiserats som schizofren. Enligt advokaten styrdes han av ine röster när han utförde brottet och därmed inte hade uppsåt att döda.

Åklagaren menade dock att även om mannen led av allvarlig psykisk sjukdom vid tiden för brottet uppfylldes ändå uppsåtskravet. Detta för att mannen valde ut en enskilt hus för att det fanns en " bra möjlighet att skada någon där" som han sagt i förhör. Tingsrättens bedömning blir därför att den 33-årige mannen varit så medveten om sitt handlande att han haft uppsåt och att han handlat i hög grad överlagt för att åstadkomma den skada han åsyftade på en annan människa.

Tidigare artiklar

Anna Lindström, Mia Carron