Sverigedemokraterna får statligt partistöd

NYHETER

Malmö

Sverigedemokraterna ser ut att ha gjort ett betydligt bättre riksdagsval än väntat.

Partiet närmar sig tre procent av rösterna och kan under de närmaste fyra åren lyfta hundratusentals kronor i statligt partistöd.

Hittills har Sverigedemokraterna fått lita till bidrag och lån från medlemmar och sympatisörer samt kommunala partistöd från de kommuner där partiet redan är representerat. Årets valkampanj, som enligt partiledaren Jimmie Åkesson har kostat mellan sju och nio miljoner kronor, har finansierats den vägen.

Nu tyder allt på att Sverigedemokraterna under de närmaste fyra åren även kommer att få statligt partistöd. Partier som får mer än 2,5 procent av riksdagsrösterna är berättigade till ett sådant stöd, oavsett om partiet är representerat i riksdagen eller ej. Hur mycket pengar det handlar om är än så länge oklart.

Bara en anställd

I dag har partiet bara en anställd, Jimmie Åkesson, som enligt egen uppgift lyfter en månadslön på 12 000 kronor. Det statliga partistödet ska användas till att anställa kanslipersonal och eventuellt några ombudsmän.

Under de senaste åren har Sverigedemokraterna hårdsatsat för att ta sig in i riksdagen. Man har försökt tvätta bort rasiststämpeln, sanerat i medlemskadern och bytte i våras ut den tidigare partisymbolen, en blågul fackla, mot en mer neutral blåsippa.

Enligt Åkesson är det framför allt den svenska invandringspolitiken som ligger bakom partiets valframgångar.

- Ser man på opinionen så vill en bred majoritet av väljarna ha en mer restriktiv invandringspolitik. Vi är det enda partiet som driver den linjen och därför är det nog ganska många som har sett oss som det enda alternativet, framför allt i kommunalvalet.

Sverige målas svart

På partiets hemsidor utmålas dagens Sverige i svarta färger. Ord som "asylmissbruk" och "etniska enklaver" används flitigt, medan positiva nyheter om minskat bidragsberoende eller minskad arbetslöshet bland personer med utländsk bakgrund aldrig lyfts fram.

- Verkligheten i statistik och den verklighet som människor upplever kan ju skilja sig åt ganska mycket. Jag tycker att det visar sig i det här valresultatet, säger Jimmie Åkesson.

TT: Har ni som parti inget ansvar för att även lyfta fram positiva trender?

- Det har vi kanske, jag kan inte svara på det, och jag kan inte svara på om vi gör det eller inte. Men eftersom vi är ett politiskt parti som i första hand bygger på ett missnöje med utvecklingen i samhället och ett missnöje med de andra partierna så kommer vi att prioritera att lyfta fram de saker som vi upplever som negativa och försöka få röster på det.

Beatrice Palm/TT