Världens äldsta treåring hittad

Lucys dotter - tre miljoner gammalt barnskelett funnet

1 av 2 | Foto: National Geographic
NYHETER

För första gången har forskare hittat ett komplett skelett av ett litet förmänniskobarn.

Skelettet har tillhört en treåring, troligen en flicka, och är från samma art som den berömda Lucy som levde i Etiopien för drygt tre miljoner år sedan.

Lucy själv väckte oerhörd sensation när hon beskrevs första gången 1974. Hon var mycket liten och hade en hjärna som bara var marginellt större än hos en schimpans. Ändå gick hon upprätt som en människa.

Arten, Australopithecus afarensis, tros av många experter vara en direkt föregångare i rakt nedstigande led till oss själva. Den är relativt väl beskriven men alla tidigare välbevarade fossil har varit från vuxna individer.

Sex års grävande

– Detta är första gången i paleoantropologins historia som någon hittat ett juvenilt skelett från en av de tidigaste arterna inom människolinjen. Nu kan vi för första gången i detalj studera deras kroppsutveckling, säger mannen bakom upptäckten, den etiopiske paleoantropologen Zeresenay Alemseged, till TT.

Han fann skelettet redan för sex år sedan vid en plats kallad Dikika i centrala Etiopien. Sedan dess har han arbetat med att frilägga det från den omgivande sandstenen.

– Ett mycket tidsödande, tröttsamt och stundtals långtråkigt pillrande. Men i slutänden var det givetvis värt det, säger Alemseged.

Tillsammans med kollegor från USA, Storbritannien och Frankrike beskriver han skelettet i det senaste numret av den vetenskapliga tidskriften Nature (060921). Ansiktet, käkarna och kraniet är helt intakta, liksom skulderbladen, ryggraden, revbenen, högerarmen, fingrarna, benen och den vänstra foten. Ansiktet är förvånansvärt smalt för att vara från ett barn.

Lucys baby

– Jag blev själv förvånad när jag såg det. Men man måste komma ihåg att det är en juvenil Australopithecus afarensis, inte ett modernt människobarn, säger Alemseged.

Det unika fyndet har redan fått smeknamnet Lucys baby. Detta ska dock inte uppfattas bokstavligt. Skelettets ålder är nämligen 3,3 miljoner år, vilket gör det cirka 100000 år äldre än skelettet efter Lucy. Men i bildlig bemärkelse är namnet förstås välfunnet.

Roland Johansson/TT