Valresultatet klart först på torsdag

Men för Gert Fylking är det redan kört

NYHETER

Valet i Sverige är inte avgjort än.

Fortfarande räknas rösterna men för vissa partier är loppet redan kört.

Gert Fylkings rixpartiet och ny demokrati skrapade bara ihop en respektive två röster i riksdagsvalet.

– Med tanke på att partiet lades ner så tycker jag att det var ett gott valresultat, säger Gert Fylking, till aftonbladet.se.

Från tidig morgon till sen kväll arbetas det just nu febrilt på landets länsstyrelser. I måndags inleddes det tidskrävande arbetet att kontrollräkna alla röster från söndagens val.

– Det finns en fara att det kommer pågå ganska länge. Förmodligen bryter man klockan tio ikväll och fortsätter i morgon bitti, säger Gunnar Skarell, kanslichef på Valmyndigheten, till aftonbladet.se.

– Räkningen måste vara klar till Valmyndighetens nämnds sammanträde imorgon klockan 14.

Enligt Skarell är det inte ovanligt att det slutgiltiga valresultatet från riksdagsvalet blir klart först torsdagen efter valdagen. Resultaten från kommun- och landstingsvalen dröjer ännu längre.

Övriga partier

Nu börjar också resultaten för de många småpartierna klarna. På valnatten rymdes de i stapeln ”övriga partier”. I dag vet vi att vare sig feministiskt initiativ, piratpartiet eller sjukvårdspartiet ens är i närheten av riksdagen. Undantaget är sverigedemokraterna som på onsdagseftermiddagen hade hela 2,95 procent av rösterna.

Men alla röster räknas. Även för de partier vars namn skrivits förhand på en blank valsedel. Därför vet vi nu att mormor och morfar partiet, liberala Kalle Anka partiet och Gert Fylkings rixpartiet har fått varsin röst i riksdagsvalet.

– Med tanke på att partiet lades ner på fredagen så tycker jag att det var ett gott valresultat, säger Gert Fylking, till aftonbladet.se.

Motverka diskriminering

Enligt Fylking splittrades partiet på grund av samarbetssvårigheter. Nu siktar han istället på valet om fyra år. Hjärtefrågorna är att motverka diskriminering och att alla människor ska ha rätt till ett arbete.

När ny demokrati åkte ur riksdagen 1994 fick man drygt 68 600 röster. I år får partiet två röster – trots att det inte längre existerar på riksnivå. Aftonbladet.se får tag på en avsomnad lokalavdelning i Stockholm.

– Vi har inte varit aktiva i de senaste valen. Vi väntar på bättre tider, säger Stefan Ridderstedt, till aftonbladet.se.

I nästa val kan han han tänka sig att satsa på ny demokrati igen, men då endast på lokal nivå.

Johanna Melén