150 svenskar fast i Kurdistan

Flygbolaget i ekonomisk knipa

På Falcon Airs hemsida erbjuder bolaget fortfarande resor till flera destinationer trots flygförbudet.
NYHETER

Hundratals svenska resenärer är strandsatta i norra Irak. Planet från Falcon Air, som skulle ta resenärerna till Sverige, kom aldrig.

– De säger att vi lika bra kan riva biljetten, det här är ju inte klokt, säger Nora, en av de strandsatta.

Sturupsbaserade flygbolaget Falcon Air har en länge tid brottats med ekonomiska svårigheter. I går skulle ett av deras flygplan landa på Arlanda med etthundrafemtio passagerare från Suleymanieh i norra Irak, men det fanns inget plan för resenärerna att gå ombord på.

– De sa till oss på flygplatsen här att våra biljetter inte gällde och att vi lika bra kunde riva dem, berättar Nora från Göteborg som är en av de drabbade resenärerna i Suleymanieh.

Inget plan från Sverige

Hon och hennes man och deras 4 månader gamla dotter Nalzya, hade sett fram emot att återvända hem till Sverige efter en längre semester. Men väl på flygplatsen fick de besked om att Falcon Air inte skickat något plan från Sverige för att hämta dem.

- Vi är nog närmare etthundrafemtio resenärer som inte får några besked varken från Falcon Air eller deras samarbetspartner Azmar Air. Det börjar bli upprorsstämning här nu. Folk ska hem och jobba och min man missade en anställningsintervju i Göteborg för att vi är strandsatta här, berättar en upprörd Nora som inte vågar avslöja sitt efternamn av rädsla att bli kvar i Kurdistan.

Mjölkersättningen till babyn snart slut

Familjen börjar må dåligt och mjölkersättningen till deras dotter börjar ta slut. De har betalt 7 500 kronor per person och biljett och 2000 kronor för dotterns biljett.

– Och så säger de att biljetterna inte är värda någonting och vi måste boka om till nya, det här är ju inte klokt. Vi har inte blivit erbjudna något hotell, ingenting. Ingen ställer inte upp för oss här på flygplatsen. Nu vill jag bara hem, säger hon.

Indraget flygtillstånd

Luftfartsstyrelsen tillbakavisar uppgifter som cirkulerat om ett indraget flygförbud för det krisdrabbade Falcon Air.

– Vi följer utvecklingen i bolaget hela tiden. I dag kommer inget att hända men det är väl inte helt otroligt att det kommer ett beslut om flygförbud redan i morgon, fredag. Det är nog mer en tidsfråga, säger Andres Lundblad informationschef på Luftfartsstyrelsen.

När Aftonbladet talade med Falcon Air tidigare idag var de förtegna om utvecklingen för resenärerna i Suleymanieh, Kurdistan.

– Vi sitter just nu i möte och diskuterar hur vi ska få hem våra resenärer. Kanske via Tyskland med ett annat bolag. Vi kommer att ge våra passagerare information via våra destinationsansvariga på plats så snart vi vet något uppger en kvinna på Falcon Airs kundtjänst i Malmö, som inte vill uppge sitt namn. Styrelsens Ordförande i Falcon Air, Jan Salloum, har inte kunnat nås för en kommentar.

Fotnot: Flygbolaget Falcon Air har kopplingar till, Flyscand och till NTT International Tours & Travel Aktiebolag som försattes i konkurs under 2005. I samband med NTTs konkurs förlorade många resenärer pengar och många av bolagets resenärer blev dessutom strandsatta på resmålen. Enligt Flygtorget skall Flyscand ha annonserat om resor till Beirut, Suleymanieh och Tessaloniki. Flygningarna skall enligt bolaget starta den 12 mars.

Agneta Elmegård