Så sjuk är vår planet

Sjöarna torkar, isen smälter, skogen dör

Foto: google earth
ARALSJÖN, CENTRALASIEN Vattnet från floderna som ska fylla sjön används i allt större utsträckning till bevattning av jordbruket. Där det förut varit sjö utbreder sig nu en saltöken med rester av giftiga bekämpningsmedel, som sprids med vinden och skadar såväl människor som grödor.
NYHETER

Temperaturen stiger, glaciärerna smälter och jorden överbefolkas.

I internetprogrammet Google Earth finns det nu bildbevis på miljöförstöringen.

-Det är katastrofala förändringar, säger Achim Steiner från FN:s miljöprogram.

Med hjälp av satellitbilder från 1970-talet och bilder från i dag går det att jämföra och se de dramatiska och katastrofala förändringarna i miljön.

-Det största hotet är att glaciärerna smälter. Havsytan stiger och oceanerna tar allt större plats. Stora områden, som Bangladesh, kommer inom en hundraårsperiod att täckas av vatten. Miljontals människor kommer att tvingas fly, säger Erland Källén, professor i meteorologi.

Skövling i Finland

Google Earths kartor visar ett Finland som skövlar skog i alldeles för snabb takt. Ett Island där glaciärerna smälter till följd av jordens globala uppvärmning. Kartorna visar också hur städer som Las Vegas på kort tid har exploaterats och överbefolkats.

Klimatet ett akut hot

Klimatförändringen anses av många som det mest akuta hotet mot männi-skan och miljön.

-Det krävs att vi minskar utsläppen av koldioxid och undviker att gasen släpps ut i atmosfären. Och det gör man genom att minska användningen och förbränningen av kol och olja, säger Erland Källén.

BILDEXTRA

Anders Haraldsson