Skattemiljoner till sverigedemokraterna

Framgången i valet ger minst 45 miljoner i partistöd

NYHETER

Det gick bra för sverigedemokraterna i valet.

Så bra att partiet nu får minst 45 miljoner kronor i kommunalt partistöd.

Sverigedemokraterna gjorde ett mycket bra val på lokal nivå. Svenska Dagbladet, som ringt runt till de 84 kommuner och landsting där partiet fått mandat, skriver i dag att partiets kommunala stöd kommer att bli minst 45,5 miljoner kronor.

Statligt partistöd

Slutsiffran kan dock bli ännu högre eftersom många av kommunerna beräknar sitt stöd på basbeloppen som räknas upp varje år.

Enligt Gullan Gidlund, professor i statsvetenskap i Örebro, gör pengarna stor skillnad för partiet:

– De får en otrolig möjlighet att bygga upp organisationen och partiets bas, säger hon till tidningen.

Jimmie Åkesson, partiledare för sverigedemokraterna, säger att en viss del av pengarna kommer att användas lokalt, medan en del går till den centrala partikassan.

Lika stor budget som v

– Nästa gång kommer vi att kunna ha anställda valarbetare och smälla massor av pengar i de kommuner där vi redan är starka, säger han till SvD.

I årets val satsade sverigedemokraterna omkring 7,5 miljoner kronor. Inför valet 2010 kommer partiet att ha lika stor valbudget som vänsterpartiet och miljöpartiet.

Dessutom kommer sverigedemokraterna sannolikt att få statligt partistöd eftersom de fick mer än 2,5 procent av rösterna i riksdagsvalet. Hur stort det statliga stödet blir är än så länge oklart, men det kan bli över sex miljoner kronor, skriver SvD.

Tidigare artiklar:

Mia Carron

ARTIKELN HANDLAR OM