Nationaldemokrat infiltrerade folkpartiet

Fp: "Det är naturligtvis mycket olyckligt"

NYHETER

En man med starka kopplingar till nationaldemokraterna, infiltrerade i slutet av valrörelsen folkpartiet.

– Han var en av våra volontärer, säger Johan Britz som är tillförordnad presschef inom folkpartiet till aftonbladet.se.

Så fort det blev känt att mannen som erbjudit sig att hjälpa till i valarbetet, inte var folkpartist utan hade starka kopplingar till det högerextrema partiet nationaldemokraterna, stängdes han av från volontärarbetet.

– Vi pratade med honom och han lyftes ur det aktiva partiarbetet. Nu ska vår lokala Stockholmsavdelning undersöka händelsen, säger Johan Britz.

Enligt honom kan den här händelsen påverka hur man kommer arbeta inom partiet under kommande valrörelser.

– Vi får ju mängder av volontärer som vill hjälpa oss under valrörelsen. Men där kanske vi får tänka om i framtiden, konstaterar han.

Negativ till homosexuella

Enligt uppgifter till tidningen Metro ska mannen ha uttryckt starkt negativa åsikter om homosexuella. Mannen har vid flera tillfällen synts vid fokpartiets valstugor. Han ska då, iklädd en orange partijacka, ha utgett sig för att vara folkpartist och delat ut information till förbipasserande.

När Metro konfronterar mannen med bildbevis från den 6 augusti som visar att mannen ska ha deltagit i nationaldemokraternas valupptakt i Södertälje , svarar han:

– Det måste jag kontrollera.

Han nekar till att han ska ha varit delaktig i nationaldemokraternas arbete den dagen.

– Nej, jag var på Sergels torg, säger mannen till Metro och tillägger att han då deltog i ett folkpartievenemang.

Syftet oklart

Vad syftet men mannens infiltration av partiet var är ännu oklart.

– Nej, vi känner inte till anledningen till varför han sökte sig just till oss. Om det här stämmer så är det naturligtvis väldigt olyckligt, säger Helena Dyrssen som är tillförordnad pressekreterare inom folkpartiet.

Enligt henne kontrollerar man inte volontärerna speciellt noga utan försöker lita på de människor som söker sig till dem.

– Men det här är absolut en tankeställare. Vi vill inte bli sammanblandade med nationaldemokrater. Men det är svårt att garantera att det inte ska inträffa igen med tanke på att infiltratörer kan vara nog så förslagna. Vi gör ju inga tester med lögndetektor.

Susanna Vidlund