Husrannsakan hos ledande nynazizt

NYHETER

Polisen i Kalmar har gjort husrannsakan hos en av landets ledande nazister. Anders Ärleskog, som tillhör riksledningen för Nationalsocialistisk front, misstänks för tryckfrihetsbrottet hets mot folkgrupp.

Anledningen är ett flygblad där rasblandning jämförs med digerdöden.

Det var i tisdags som Kalmarpolisen, på uppdrag av justitiekanslern (JK), genomsökte Ärleskogs bostad för att säkra eventuella bevis i en pågående förundersökning beträffande misstänkt tryckfrihetsbrott, skriver Barometern.

Brottet gäller ett flygblad som enligt JK spritts i bland annat Karlskrona, Linköping och Skellefteå.

"Utrotning"

I flygbladet, där NSF jämställer 1300-talets digerdöd med 2000-talets "rasblandningsdöd", skriver organisationen bland annat:

"Fler och fler svenskar luras in i blandäktenskap och folket hotas nu av en total utrotning i samband med det låga barnafödandet och den allt högre graden av rasblandning. Gruppvåldtäkter, mord, aids och andra problem som följt i invandringens svallvågor är underställda den utrotning som hotar vårt folk".

– I samband med husrannsakan togs några ytterligare flygblad i bevisbeslag, säger Karin Palmgren Goohde, handläggare hos JK, till TT.

Flygbladet saknar en ansvarig utgivare och Karin Palmgren Goohde vill inte gå in på varför husrannsakan riktade sig just mot Anders Ärleskog. Hon vågar inte ha någon uppfattning om hur länge det dröjer innan ett eventuellt åtal väcks.

– Preskriptionstiden är ett år från det att flygbladet delades ut första gången. Ett av våra stora problem i den här typen av ärenden är att de ofta faller på preskriptionstiden, säger hon.

Friades

Förundersökningen leds av Bo Birgersson, vice chefsåklagare i Malmö.

Enligt NSF:s hemsida misstänks Anders Ärleskog även för bokföringsbrott.

– Det är riktigt att det finns misstankar om bokföringsbrott. Men hur organisationen ser ut i NSF, vem eller vilken person man ska rikta ansvaret mot, är för tidigt att säga, säger Bo Birgersson.

Ärleskog har tidigare åtalats för tryckfrihetsbrott men friats.

TT