Bottenbetyg för alliansens miljöpolitik

Svenska Naturskyddsföreningen saknar konkreta förslag

NYHETER

Svenska Naturskyddsföreningen sågar alliansens miljöpolitik.

– Man har vare sig målsättningar eller konkreta exempel på genomförandet av klimatmålen, säger ordföranden Mikael Karlsson, till aftonbladet.se.

I alliansens valmanifest ägnas 3,5 sidor åt miljöpolitiken.

Bland annat slår man fast att "utsläpp i luft och vatten är några av de största hot mänskligheten står inför." De fyra borgerliga partierna betonar vikten av ett internationellt samarbete på miljöområdet. Hemma i Sverige vill man ge ett bidrag på 10 000 kronor till alla som köper en miljöbil.

Men enligt Mikael Karlsson, ordförande i Svenska Naturskyddsföreningen, väger den borgerliga miljöpolitiken lätt.

– De har inget gemensamt klimatmål och är emot skatteväxling, säger han, till aftonbladet.se.

Moderaternas inställning

– Av manifestet att döma har man vare sig målsättningar eller konkreta exempel på genomförandet av klimatmålet.

Mest bekymrad är han över moderaternas inställning i frågan.

– Fredrik Reinfeldt sa i Almedalen i somras att miljömålen inte är viktiga. De talar om att de vill göra saker på EU-nivå, men i EU har de hittills röstat mot alla förslag för en bättre miljö.

När nu Reinfeldt inom en snar framtid blir Sveriges statsminister ser det alltså dystert ut för det hårt ansatta jordklotet. Men just det faktum att moderaterna får regeringsansvar kan faktiskt betyda bättring, menar Mikael Karlsson.

Gamla klyschor

– Nu kan man inte längre komma släpande med gamla klyschor. Jag tror inte att svenska folket eller omvärlden kommer att acceptera det. Det kommer studier var och varannan dag som gör att man måste tänka igenom det här.

– Manifestet är svagt, men nu är det allvar, säger han.

Vem skulle du vilja se som borgerlig miljöminister?

– Jag vill inte peka ut någon. Men det finns miljökunniga personer inom alliansen som skulle vara utmärkta som miljöministrar.

Flera förslag

Lars Lindblad är moderaternas talesman i miljöfrågor. Han kallar Naturskyddsföreningens kritik för ”propaganda” och menar att de sitter i knäet på miljöpartiet. Han nämner flera förslag som alliansen tänker driva igenom under mandatperioden för att motverka klimatförändringarna.

– Det viktigaste är att driva på för att få med länder som nu och i framtiden kommer att påverka växthuseffekten. Det gäller framförallt USA, Kina och Indien, säger Lindblad, till aftonbladet.se.

– Det andra är en ökad harmonisering av EU:s utsläppshandelssystem.

Lindblad nämner också den nationella energipoltiken där alliansen bland annat kommer att satsa på ny teknik genom ett särskilt forskningsstöd

Fakta: alliansens miljöpolitik

Johanna Melén