Skolmat överst på önskelistan

Här är elevernas budskap till nya regeringen

NYHETER

Bättre mat, mindre skolklasser och behöriga lärare är elevernas främsta önskemål till den nya regeringen.

Det visar gårdagens fråga på Ungt val där 6 400 personer svarade på frågan ”Vad vill du helst förändra i skolan?”

Så här vill Ungt vals läsare förändra skolan.

Längst ner på önskelistan finns medbestämmande och betyg längre ned i åldrarna. Det sistnämnda är det som den nya regeringen ska införa först.

Varför behövs betyg från sjätte klass?

– Det finns två orsaker. Det första är att betyg är en bra kommunikation mellan skolan och hemmet, det är också bra för dig själv som elev att veta var du står. Det andra är att det ska bli likvärdighet i undervisningen över hela landet, säger Sofia Larsen, centerns skolpolitiska talesman.

Oro

Hon är orolig över att så många som var tionde elev går ut nian utan fullständiga betyg till gymnasiet.

Alliansen tror att fler betyg kan rätta till det problemet.

– I dag får man inte betyg förrän i åttan. Väldigt många får en chock över att betyget inte är det förväntade, då har man bara ett och ett halvt år på sig att rätta till det. Många klarar inte av det och på många ställen är det individuella programmet störst, säger Sofia Larsen.

Finns det inte en risk att betyg tidigare ger elever sämre självförtroende?

– Ja, fast å andra sidan har vi alldeles för många elever som går osynliga genom hela grundskolan. I dag tar det för lång tid innan det upptäcks att du inte hänger med, säger Sofia Larsen.

Lägg krutet i grundskolan

Alliansen menar att det största krutet ska läggas i ettan, tvåan och trean. Alla ska kunna läsa, skriva och räkna efter de första åren. De vill också gå vidare på förslaget om en mer flexibel skolstart.

– I vuxenlivet räknar vi inte med att alla ska lära sig lika mycket på samma tid så varför ska vi göra det i skolan? Man ska kunna anpassa skolgången efter eleven, säger Sofia Larsen.

Vad det gäller skolmaten och skolklasserna kommer alliansen på riksnivå inte att lägga några förslag om förändringar. Det är sådant som kommunerna får sköta själva.

Men obehöriga lärare får det kärvare i framtiden.

– Vi vill skärpa skollagen så att bara behöriga lärare får fastanställas. Vi skulle inte acceptera outbildad arbetskraft i andra yrken, till exempel bland sjuksköterskor, säger Sofia Larsen.

... och så vill alliansen ändra skolan

Läs mer

Karin Abrahamsson ([email protected])