Utlämnad till Tyskland – efter 60 år i lögn

Elfriende, 84, var nazist innan hon gifte sig med sin judiske man – som aldrig fick veta

Foto: ap
Levde i lögn 84-åriga Elfriede Rinkel på ett foto visat av en anhörig i Kalifornien.
NYHETER

Ingen i det nya hemlandet visste - men Elfriede Rinkel var fångvakt i nazisternas koncentrationsläger innan hon kom till USA.

Nu har hon deporterats till Tyskland, sedan den mörka hemligheten avslöjats.

I 60 år hemlighöll Elfriede Rinkel för sina närmaste – och framför allt för sin tyskjudiske man – att hon i likhet med honom befunnit sig i ett av nazisternas koncentrationsläger under kriget.

Men inte som fånge, utan som lägervakt, assisterad av en specialtränad hund, rapporterar den brittiska tidningen The Guardian.

"Ovanligt grymt"

Varken mannen, som avled 2004, eller hans familj misstänkte något. Men enligt den utredning som ligger till grund för deportationsbeslutet arbetade Elfriede Lina Rinkel 1944-45 i lägret Ravensbrück norr om Berlin. Det var ett kvinnoläger där fångarna, även om det inte var ett förintelseläger i strikt mening, behandlades ovanligt grymt: Av 140 000 kvinnliga lägerfångar överlevde bara 40 000.

Från början hyste lägret "oönskade" kvinnor, däribland prostituerade, senare fördes judiska och zigenska kvinnor dit. Röda armén befriade lägret i april 1945, men då hade lägerledningen redan fört iväg de flesta kvinnorna på en dödsmarsch som krävde många liv. De flesta danska och norska lägerfångarna hade dock lyckats bli evakuerade med Folke Bernadottes vita bussar.

Upptäcktes av myndigheterna

Efter att Rinkel upptäckts av de amerikanska myndigheterna för några veckor sedan har hon deporterats till Tyskland.

Tyska myndigheter har sagt att de troligen inte kommer att gripa kvinnan. De eventuella brott hon har begått kan mycket väl vara preskriberade, heter det.

Ravensbrück som numera är museum återanvändes av den östtyska kommunistdiktaturen som fångläger och av ryssarna som garnison bara några år efter krigsslutet.

TT