För lite glamour – därför tackar Wallström nej

NYHETER

Det finns inget att vinna för Margot Wallström på att bli socialdemokratisk partiledare.

Mer jobb, lägre lön, mindre glamour.

Därför tackar hon nej.

Foto: nikolai jakobsen
Margot Wallström.

Valberedningen är inte ens tillsatt men spekulationerna är redan i full gång. Vem efterträder Göran Persson som socialdemokraternas partiledare?

Hetaste kandidaten Margot Wallström tackade nej i går. Beskedet kom i ett pressmeddelande som uppges bli hennes sista kommentar i frågan.

”Ett nytt liv”

Däremot vill hon gärna medverka i den ”förnyelseprocess som nu måste påbörjas i vårt parti efter valnederlaget”.

Hennes besked är lätt att förstå. Förutsatt att Margot Wallström, 51, skulle väljas till socialdemokraternas nye ordförande finns inget att vinna på bytet.

Hon skulle få mer att göra. Hon skulle få sämre betalt. Och hon skulle byta ett liv i den europeiska toppolitiken mot en ganska hopplös uppgift.

Hon skulle utan plats i riksdagen leda oppositionen mot den nya regeringen. Det är svårt, och på gränsen till löjeväckande.

Samtidigt skulle hon stå i spetsen för ett vilset parti, ett parti på jakt efter sitt verkliga jag. Efter valförlusten i söndags är socialdemokraterna i behov av renovering. Åtminstone av sitt sätt att kommunicera med väljarna.

Dörren är stängd

Med all respekt för Margot Wallströms djupa engagemang i sitt parti men valet verkar enkelt. Mer slit och släp för mindre pengar är inte ett attraktivt alternativ.

Samtidigt behöver hennes nej inte vara ett nej för all framtid. Margot Wallström säger att hon inte vill kandidera sedan hennes namn nämnts i spekulationerna.

Det är inte alls samma sak som att tacka nej till en valberedning. Att avstå från att bli socialdemokraternas åttonde partiledare sedan 1889 vore att svika ett förtroende.

Men som det ser ut just nu kommer frågan aldrig att ställas. Margot Wallström har stängt dörren. Till allt utom att medverka till en socialdemokratisk förnyelse.

Sex bra skäl att stanna i Bryssel

Foto: NIKOLAI JAKOBSEN
En lönefråga för Margot Wallström.

Tidigare artiklar

Lena Mellin