Så plågades Natascha av sin kidnappare

Men alltfler frågetecken kring kidnappningen

1 av 5 | Foto: SCANPIX
blir rik på sin historia Natascha Kampusch tittar på lägenheter i centrala Wien tillsammans med sin mamma och några avlägsna släktingar. Pengarna började rulla in på 18-åringens konto redan när hon gav de första intervjuerna och hon kommer att tjäna mycket mera på filmrättigheter och skadestånd. Med pengarna kommer även avundsjukan – och spekulationerna om att allt är en bluff.
NYHETER

LONDON

Natascha Kampusch, 18, plågades först av sina mamma, sedan av kidnapparen Priklopil. Han lät henne svälta, misshandlade henne när hon städat dåligt och fotograferade skadorna.

Samtidigt som det kommer fram alltfler uppgifter om Natascha tätnar mystiken kring henne.

Sedan Natascha Kampusch flydde har allt fler detaljer framkommit om hennes svåra barndom. Hennes mor drack mycket och gav ofta dottern stryk.

–Hon var en fruktansvärd mamma, säger Anneliese Glaser.

Natascha avskydde enligt grannar och bekanta sina föräldrar.

–Jag blev chockad när hon sa att hon önskade att ett flygplan hennes mamma reste med skulle störta, säger Brigitte Weber, pappans ex-sambo, till The Times.

En del tror att uppväxten gjorde att Natascha inte hade någonting emot att bli kidnappad. Andra menar att hon väntade med att rymma tills hon var myndig.

Flera psykologer som följt fallet tror snarare att Nataschas tuffa barndom gjorde att hon klarade kidnappningens vedermödor bättre.

Trots frågetecknen framkommer dagligen nya uppgifter om hur Priklopil plågade Natascha. Han lät henne svälta långa perioder, för att sedan ge henne för mycket mat. När hon städat dåligt misshandlade han flickan och fotograferade skadorna.

–Jag har sett ner i helvetet, säger hennes mediarådgivare Dietmar Ecker om sina samtal med Natascha.

Tjänat miljoner

I morgon är det på dagen en månad sedan Wolfgang Priklopil gick undan för att svara i telefon.

–Jag kände att det här är min chans, har Natascha sagt om flykten.

Då hade hon varit försvunnen i mer än åtta år.

Efter flykten har Natascha Kampusch levt på hemlig ort utanför Wien. Den nu världsberömda 18-åringen är omgiven av ett allt större team – psykologer och läkare, givetvis, men också en pr-konsult och flera advokater. Hennes ekonomiska framtid säkrades redan med de första intervjuerna. Snart väntar skadeståndsprocessen mot österrikiska staten och förhandlingar med Hollywood om filmrättigheterna.

I går lämnade Natascha för första gången gömstället utan att en psykolog gjorde henne sällskap. Tillsammans med sin mor, en kusin och några släktingar tittade hon på lägenheter i centrala Wien.

Pengarna flickan tjänat, uppskattningsvis 12 miljoner kronor, sticker i ögonen på många österrikare.

Samtidigt blir historien som fascinerat människor i hela världen allt mer förbryllande. Tillsammans har det fått många att vända sig mot 18-åringen. Här är frågetecknen som fått Österrike att tvivla:

Kände Nataschas mamma kidnapparen Priklopil?

Det tyska magasinet Stern citerar flera grannar som hävdar att Natascha Kampuschs mor Birgitta Sirny kände Wolfgang Priklopil.

Han och en annan man ska ha gjort elarbeten i affären som Birgitta Sirny drev.

–När jag såg bilderna kände jag igen honom direkt. Jag är säker på att de kände varandra och att det finns en koppling mellan dem, säger Anneliese Glaser, en granne till familjen som även arbetade i affären, till Stern.

Kände även Nataschas pappa kidnapparen? Gjorde till och med Natascha det innan hon fördes bort?

Andra vittnen hävdar att båda föräldrarna ska ha setts dricka ihop med Wolfgang Priklopil på sjabbiga puben ”Christines Bar och Grill”. Även Natascha brukade vara med vid dessa tillfällen.

Ägaren till puben bekräftar för The Times att alla varit på puben samtidigt, men är inte säker på om de pratade med varandra.

Kände Nataschas mamma kidnapparens bästa vän?

Ytterligare tidningsrapporter kopplar samman Birgitta Sirny med Priklopils kompanjon och bäste vän, Ernst Holzapfel. Grannar ska ha sett dem tillsammans i Wien. Holzapfel var kompis med en av Birgitta Sirnys pojkvänner, byggföretagaren Ronald Husek, skriver magasinet News.

Birgitta Sirny vill inte kommentera uppgifterna men har tidigare förnekat att hon kände Wolfgang Priklopil.

–Vi är medvetna om anklagelserna att Priklopil och mamman kände varandra, men vi har inte funnit några bevis som stödjer dessa påståenden, säger Gerhard Lang vid den österrikiska polisen.

Skidresan – och turerna med bilen.

Förra veckan avslöjade Stern att Natascha Kampusch åkt på skidsemester med sin kidnappare– utan att försöka fly.

Först förnekade hon uppgifterna och hotade via sina advokater att stämma tidningen. Sedan bekräftade hon plötsligt att de besökt skidorten Hochkar. Samtidigt vittnar allt fler av Wolfgang Priklopils grannar om att de sett Natascha ute i trädgården eller vid hans sida i bilen.

–Varje gång vinkade hon glatt, säger grannen Josef Jantschek till Daily Telegraph.

Läs tidigare artiklar:

Jens Kärrman