En skön jungfruresa

Hög svansföring gör Sjöjungfrun värd en omväg

1 av 2 | Foto: PETER KJELLERÅS
Mysmiljö Sjöjungfrun i Hammarby Sjöstad kan mycket väl bli ett ställe folk kommer ta en omväg för att testa.
NYHETER

Krogarna på andra sidan vattnet är trendigare och mer omskrivna.

Men den lilla kvarterskrogen Sjöjungfrun överraskar med mycket höga ambitioner i köket.

Hammarby Sjöstad är den snabbt växande stadsdelen som så gott som alla tycker ser rätt ut och där åtminstone ett par restauranger – främst Göteborg, men även Jimmys Marina – lockar folk att ta färjan från Norra Hammarbyhamnen på Söder för en matbit eller något att dricka.

Bara några meter från där färjan lägger ut, ligger Sjöjungfrun. En liten kvarterskrog som i sin nuvarande regi också mycket väl kan bli ett ställe folk tar en omväg för att pröva på.

Mysig miljö

Miljön är mysig och hemtrevlig, priserna är hyfsade, det finns utmärkta alternativ för barnfamiljer på menyn, servicen är vänlig och uppmärksam.

Inte alltid så snabb, men när man ser med vilken omsorg maten är tillagad så har man gärna överseende med det.

Ett fåtal förrätter. En rejäl bit gravad lax serveras med en ljuvlig honungssötad senapssås (72 kronor). Grillad grönsparris får man in på en västerbottensplätt med saffransaïoli (75 kronor). Annorlunda och gott.

Grillad majskycklingfilé med citronrisoni och primörer (185 kronor) är en underbar middagsrätt. Perfekt grillad kyckling, mycket grönsaker och risoni som ligger i en buljong, som gör att man ”på köpet” får en efterrättssoppa när kycklingen är uppäten.

Till halstrad gösfilé och scampispett (182 kronor) får man en caesarsallad som bara den är som en normal rätt.

Vällagade rätter

Från en bistromeny finns ett antal vällagade rätter – bland annat fisk- och skaldjursgryta, hamburgertallrik, hemgjorda köttbullar – för bara kring en hundralapp, vissa av dem går även att få som halvportion. Här finns alltid också en ”kvartersmeny” för 185 kronor, med antingen förrätt/varmrätt eller varmrätt/efterrätt. Mycket prisvärt.

Matombudsmannen