Böter för trafikbrott fördubblas – minst

1 oktober: Åtta gånger dyrare köra moped eller mc utan hjälm

NYHETER

Den första oktober höjs bötesbeloppen för trafikbrott till minst det dubbla. Max böter för fortkörning dubblas till 4 000 kronor, åka bil utan bälte blir upp till fyra gånger dyrare och att färdas på moped eller mc utan hjälm kan kosta 2 500 kronor, åtta gånger mer än lägsta priset i dag.

Det var för två år sedan som polisen och Vägverket bestämde att alla bötesbelopp i trafiken skulle höjas. Men då blev det stopp bland annat för att lagen inte tillät sådana höjningar och för att det formellt är riksåklagaren som beslutar om maxstraffen i Sverige.

Nu har det gått två år, lagen har ändrats och riksåklagaren har gjort en katalog med alla höjningar som alltså börjar gälla redan om tio dagar.

Enligt forskare som Vägtrafikinspektionen anlitat krävs betydligt högre böter för att avskräcka från trafikbrott, kanske upp emot 15 000 kronor, men riksåklagaren nöger sig alltså med en höjning runt det dubbla jämfört med i dag.

Risken att bli av med körkortet vid fortkörning över 30 kilometer i timmen, bryta mot stopplikt eller rödljuskörning förändras inte.

Robert Collin