Full vårdare våldtog gravt handikappad

Personal hittade 19-åringen naken ovanpå kvinnan

Foto: TORD WESTLUND
Har alkoholproblem Den 19-årige mannen var ensam vårdare på gruppboendet den aktuella natten. Han började arbetspasset med att dricka whisky och ladda hem porr på chefens dator. Sedan förgrep han sig på en handikappad kvinna.
NYHETER

Den 19-årige vårdaren söp sig full på det kommunala gruppboendet och våldtog en gravt handikappad kvinna.

- Det grövsta i sitt slag. Jag har aldrig stött på något liknande under mina år som jurist, säger vice chefsåklagare Mikael Hammarstrand.

I går åtalade han 19-åringen för grov våldtäkt.

19-åringen, som har alkoholproblem, hade ensam det nattliga ansvaret för de boende på hemmet i en liten ort i Mellansverige.

Han började klockan tio på kvällen med att dricka whisky och ladda hem porrbilder på chefens dator.

Sedan gick han in och förgrep sig på den enda kvinnan på gruppboendet.

Larmade polis

Efter våldtäkten somnade 19-åringen, och hittades naken i sängen ovanpå kvinnan av personal som kom till boendet på morgonen. De larmade polis och ambulans.

Kvinnan - som är i 60-årsåldern - fick föras till sjukhus.

Kvinnan har ett omfattande handikapp med nedsatt andningsfunktion och hade ingen möjlighet att knuffa undan 19-åringen. Hon hade kunnat kvävas med 19-åringen liggande ovanpå sig, enligt åklagaren, som även är kritisk mot kommunen.

- Att de kunde missa att 19-åringen har alkoholpoblem och egna psykiska handikapp är en sak. Men hur kan man sätta en kille som jobbat någon månad att ensam ha ett nattligt ansvar för flera handikappade som inte kan gå själva? Den här otäcka händelsen hade kunnat undvikas, säger Mikael Hammarstrand.

Minns ingenting

19-åringen har varken kunnat erkänna eller förneka det han lastas för. Han påstår sig inte ha något minne från natten.

- Det ska jag motbevisa, säger åklagaren.

Den ansvarige kommunchefen för gruppboendet säger att det inträffade känns helt ofattbart:

- Den här vårdaren har utbildat sig till undersköterska och har sedan haft praktik hos oss. Han har bara fått goda vitsord och vi hade ingen kännedom om att han skulle ha spritproblem.

Skulle han ha arbetat ensam?

- Vi ansåg att det räckte med en då det vid tillfället bara fanns tre boende att sköta om. Nu har vi gjort en utredning enligt Lex Sara. Vi tar lärdom av det rent ut sagt överjävliga som hänt, säger enhetschefen.

Tord Westlund

ARTIKELN HANDLAR OM