Boxar-apor får åka hem till djungeln

40 orangutanger räddade

Foto: EPA
De bortrövade orangutangerna tvingades ställa upp på boxningsmatcher i djurparken i Bangkok.
NYHETER

TOKYO

Äntligen på väg hem!

Fångenskapen och förnedringen är slut för Coke, Jelly och fyrtio andra orangutanger.

I åratal har de utnyttjats som turistattraktioner vid ökända Safari World i Bangkok.

På väg hem.

Aporna åker tillbaka till djungeln.

Inte ens militärkuppen i Thailand kan lägga krokben för dem. Sex dagar försenade hämtas aporna nästa lördag av indonesiska flygvapnet.

Orangutangerna flygs som hedersgäster för att välkomnas av presidenten och folket i huvudstaden Jakarta.

Bortrövade som små

Aporna är hjältar.

Som ungar såg de sina mammor skjutas ihjäl, in-nan de själva rövades bort och smugglades ut ur landet, från Borneos och Sumatras tropiska regnskogar och djungler till slaveri och "karriärer" som fotoobjekt i Bangkok. En del av orangutangerna har tvingats att boxas med varandra för att roa besökarna.

Skandalen avslöjades för drygt två år sedan då thailändsk polis gjorde en raid mot djurparken "Safari World" och hittade 102 orangutanger, en utrotningshotad art. Med hjälp av dna-tester avslöjades att minst 60 av aporna kom från Indonesien.

Indonesien fick nog

Det blev för mycket för regimen i Jakarta, som bestämde sig för att hämta hem och rehabilitera alla bortrövade orangutanger också i andra länder.

Tusentals apor har rövats bort från Borneo och hanteringen fortgår. Priset ligger kring 45000 kronor för en orangutangunge.

Skurken i det thailändska dramat, direktören Pin Kiewkacha på Safari World, är känd från 1990-talet när "svenskschimpansen" Ola från Ölands Djurpark hamnade där.

Pin Kiewkacha fick nu se hälften av sina orangutanger konfiskerade. Men varken han eller någon annan har fått ens böter.

Nu kommer i alla fall aporna hem, och dna-testerna gör det möjligt att säga i vilket område av djungeln som de växt upp.

Där ska de få bo.På väg hem.

Bo Gunnarsson

ARTIKELN HANDLAR OM