Ramadan inledd för Sveriges muslimer

NYHETER

Stockholm

Den muslimska fastemånaden ramadan har inletts. Under den följande månaden är det fasta som gäller, från soluppgång till solnedgång.

I Koranen står det: "Ät och drick tills du kan skilja mellan en vit och en svart tråd i gryningen, fullfölj så fastan fram tills natten faller på".

I praktiken gäller total avhållsamhet från mat, dryck, tobak och sex under de ljusa timmarna.

Dispens från förbudet att inta mat och dryck kan ges till människor med särskilda behov, som barn, sjuka och gravida kvinnor.

Eftersom fastan styrs av solen kan det i Sverige handla om bara några timmars fasta när ramadan infaller på vintern, men rejält längre perioder när ramadan infaller på sommaren.

Frestelser

I Stockholms moské hölls den första bönen strax före klockan fem på lördagsmorgonen. Men redan före klockan fyra var Abd al Haqq Kielan, ordförande i Svenska islamiska samfundet, uppe för att stärka sig med te och smörgås innan solen gick upp.

- Eftersom det är så tidigt så kan man ju sedan gå och lägga sig en stund senare om man inte jobbar. Sedan är man som vanligt under dagen, passar bönetiderna naturligtvis. Här råder ju ingen hetta eller andra fysiska påfrestningar, det gäller att motstå frestelsen att äta, säger han.

Nymånen

Traditionellt inleds ramadan när en tillförlitlig person med egna ögon har sett nymånen som inleder fastemånaden. Tidigare har det sagts att högtiden troligen skulle inledas på söndagen.

- Det finns inget formellt beslut. När någon sett nymånen, framför allt i Saudiarabien och sedan på satellit-tv, så inleds ramadan, säger Abd al Haqq Kielan.

- Efter nattbönen samlas många människor i moskén. I en del moskéer bjuder man också på mat på kvällen.

Om en månad avslutas ramadan med fastebrottshelgen. Efter en inledande morgonbön i moskén följer en tre dagar lång fest med mycket mat och presenter.

Erik Lindahl/TT