”Irakkriget har ökat terrorhotet”

Amerikansk rapport: Har bidragit till ny våg av islamisk extremism

NYHETER

USA:s krig i Irak har bidragit till en ny våg av islamisk extremism och ökat det globala terrorhotet. Det fastslår amerikansk underrättelsetjänst i en hemligstämplad rapport, i bjärt kontrast till president George W Bushs påstående att världen har blivit säkrare.

Rapporten har stor tyngd eftersom det är ett gemensamt utlåtande från 16 amerikanska underrättelsetjänster, det första i sitt slag sedan Irakkriget inleddes 2003. Dokumentet har tagit två år att framställa, skriver The New York Times, som inte läst rapporten men intervjuat ett tiotal personer som deltagit i arbetet.

Rapporten konstaterar enligt tidningen att den globala jihadiströrelsen har vuxit från en liten kärna av al-Qaidaextremister till en mängd oberoende terrorceller världen över som inspireras av al-Qaida men saknar direkt koppling till Usama bin Ladin och hans krets.

"Denna underrättelserapport borde bli den sista spiken i kistan för president Bushs falska argument för Irakkriget", säger den demokratiske senatorn Ted Kennedy i ett uttalande.

Säkrare, säger Bush

"Hur många fler rapporter, hur många döda, hur mycket djupare ned i inbördeskrig ska Irak behöva sjunka innan Vita huset vaknar upp och ändrar sin strategi i Irak?" fortsätter han.

Bush har upprepade gånger slagit ifrån sig kritiken mot kriget i Irak, och hävdat att seger i Irak är nyckeln till att vinna det globala "kriget mot terrorismen".

- Många amerikaner ställer samma fråga fem år efter 11 september, sade han enligt Washington Post i ett tal i Atlanta nyligen.

- Svaret är ja. USA är tryggare. Vi är tryggare för att vi har agerat för att skydda vårt hemland. Vi är tryggare för att vi är på offensiven mot våra fiender utomlands, sade Bush.

På söndagen ville Vita huset inte kommentera artikeln i New York Times, men sade enligt amerikanska medier att den inte återspeglade hela rapportens innehåll.

Fokus på Irak

Republikanen Bill Frist, senatens majoritetsledare, sade att han inte hade läst rapporten men slöt upp bakom Vita husets officiella linje.

- Antingen utkämpar vi detta krig utomlands eller så kommer det att ske här i landet, sade han i en intervju på tv-kanalen ABC.

Fokuseringen på Irak delar president Bush med sina fiender. Enligt den nya underrättelserapporten sprider över 5 000 extremistiska webbsidor budskapet att Irakkriget är ett västerländskt försök att bekämpa islam genom att först ockupera Irak och skapa en permanent närvaro i Mellanöstern.

Rapporten, som har sammanställts av USA:s nationella underättelseråd NIC, beskriver enligt The New York Times hur internet har fått en avgörande roll i spridningen av militant islamism.

"Cyberrymden har blivit en fristad för terrorister som inte längre skyddas på geografiska platser som Afghanistan", skriver tidningen om rapportens slutsatser.

Tomas Härenstam/TT