Fast i skuldfällan?

Ge inte upp – det finns hjälp att få

Foto: GUNNAR SEIJBOLD
räkningshav ”Det gäller att inte gräva ner huvudet i sanden, utan agera”, säger Karin Hällsten på Konsumentverket. (Bilden är arrangerad)
NYHETER

Hur mår din ekonomi efter sommaren?

Många lever över sina tillgångar under semestern. Sedan kommer baksmällan.

Sol och lediga dagar. En känsla av lättja i kroppen. ”Mañana, mañana” ringer i huvudet när de sista pengarna bränns under en het festnatt.

Men så kommer hösten. Plötsligt överstiger räkningarna inkomsten och minnet av sommarens goda börjar smaka surt.

Svårt att motstå

– Semester och jul är sådana tider då det är lätt att förköpa sig. Man tänker att alla andra åker på semesterresa, alla andra handlar så mycket, och då vill man göra det själv. Samtidigt lockar kreditföretag och banker med snabba, men ofta dyra, lån. Det blir svårt att motstå frestelsen, säger Åke Lundholm, informatör på Kronofogdemyndigheten.

Det är inte alltid problemen uppstår på en gång. Först går det att hålla huvudet ovanför vattenytan, men sedan börjar skuldbördan dra en djupare ner mot botten.

Söker hjälp för sent

– Ofta söker folk hjälp för sent, säger Karin Hällsten som jobbar med budget– och skuldrådgivningsfrågor hos Konsumentverket.

– Ser man att det håller på att barka iväg med ekonomin, då gäller det att ta tag i situationen så fort som möjligt. Stick inte huvudet i sanden – agera!

Tips när ekonomin har kraschat

Läs också:

Rebecka Franzén