Gustav Fridolin blir TV4-reporter

Foto: björn lindgren
Lämnar politiken Gustav Fridolin har tackar ja till erbjudandet från TV4:s "Kalla Fakta".
NYHETER

Gustav Fridolin sadlar om och blir grävande reporter på TV4:s samhällsprogram Kalla Fakta. Därmed uppfylls en gammal dröm för miljöpartiets förre riksdagsman, som nu ska granska istället för att granskas.

– Jag blev glad när jag blev tillfrågad om jobbet. Det var inte svårt att tacka ja. Politik får inte bli någon livstidssysselsättning, och jag har alltid sagt att jag ska lägga av efter de här fyra åren. Säger Gustav Fridolin till aftonbladet.se.

Gustav Fridolin har avsagt sig alla politiska uppdrag och gått ur miljöpartiet.

Tror du tittarna litar på dig som oberoende reporter med tanke på din politiska bakgrund?

– Alla journalister har åsikter, och ingen är helt oberoende. Mina åsikter och värderingar är samma som innan, och skillnaden är att mina ställningstaganden är mer kända än andra journalisters. Men det är naturligtvis viktigt att jag formellt avsäger mig mina politiska uppdrag.

Journalistyrket är en gammal dröm för Gustav Fridolin, och han vill använda sin roll för att stå på de svaga och utsattas sida, och avslöja sanningar.

Tror du erfarenheterna från politiken kommer till nytta som reporter?

– Jag tror att journalistiken tjänar på människor från många olika miljöer, och jag blir en del av Kalla Fakta-redaktionen, där jag hoppas att mina tidigare erfarenheter kommer till nytta.

Vad har du för erfarenheter av journalister från din tid som politiker?

– Jag tycker att väldigt många journalister gör ett mycket bra jobb, och tycker att det är hedrande att få tillhöra den yrkeskåren. Sen har jag vissa dåliga erfarenheter. Det tror jag alla som ofta kommer i kontakt med journalister har. Det ligger i sakens natur. Säkert kommer flera av dem som jag kommer att granska att få en dålig bild av mig.

Nästa måndag börjar Fridolin på sitt nya jobb, och "någon gång i höst" kommer han att synas i rutan.

Karin Thurfjell