Tv-kocken betalade för broderns heroin

Gordon Ramsay avslöjar sitt mörka liv i ny bok

NYHETER

Som ”Elake kocken” har han sett det värsta.

I det egna privatlivet var det ännu värre.

I en nyutkommen självbiografi avslöjar den världsberömde tv-kocken Gordon Ramsay hur han hjälpte sin egen bror att köpa heroin.

Foto: ITV
Gordon Ramsay.

Under flera sommarveckor har SVT-tittarna kunnat följa hans kamp mot Englands värsta krogar. Stjärnkocken Gordon Ramsay, 39, har gjort underverk med sina hårda nypor i rollen som ”Elake kocken”. Nu avslöjas tv-stjärnans verkliga kamp.

Faderns begravning

I självbiografin ”Humble Pie” berättar Ramsay om brodern, Ronnie Ramsays, svåra drogberoende, och om hur han själv underlättat missbruket. Det skedde i samband med faderns begravning. Ramsay beskriver händelsen som den värsta dagen i hans liv.

”Vid den här tiden var Ronnie en desperat heroinberoende och vägrade att komma. Jag var i upplösningstillstånd. Till slut, runt en timme före begravningen gav jag honom pengar så han kunde köpa det han behövde för att ta sig igenom det hela”, skriver Gordon i självbiografin som tidningen The Sun i dag publicerar utdrag ur.

Men Ramsay Gordon hade lika gärna kunnat låta bli. Enligt The Sun var brodern så hög på heroin att han inte var vid medvetande under faderns begravning.

Beroende för evigt

I självbiografin beskriver tv-kocken sin förtvivlan över broderns missbruk. Fem gånger har han försökt få honom att söka hjälp men befarar att Ronnie är fast i sitt beroende för evigt. Ramsay har själv blivit vittne till hur brodern injicerat heroin.

”Vi hade gjort en överenskommelse – han skulle injicera en gång till innan han började sin behandling. Det har plågat mig sedan dess. Jag var tvungen att sitta och titta på”, skriver Gordon.

Vid ett annat tillfälle följde Ramsay med sin bror till droghandlarna, människor han beskriver som ”parasiter” och ”avskum”.

Mest tagen blev Ramsay när han förstod att brodern tappat all tro på livet. När de båda passerade en kyrkogård ska Ronnie ha sagt:

– Det finns ingen utväg, jag kan inte sluta. Jag vill inte lägga av, jag vill följa pappa.

Ramsay Gordon är, förutom tv-profil, ägare till en av Storbritanniens bästa restauranger. Tv-serien ”Elake kocken” med Gordon som huvudperson sändes i SVT första gången 2004. Senast kunde vi följa honom i den brittiska krogvärlden under den gångna sommaren.

Johanna Melén