Brolins bolag hotar med miljonböter

Vill förbjuda konkurrenter att marknadsföra och sälja dammsugarplagiat

NYHETER

Tomas Brolins företag Twinnovation fortsätter att försöka sätta åt sina värsta konkurrenter med anklagelser om plagiat och kopiering av dammsugarmunstycken.

– Vi har begärt att marknadsdomstolen ska förbjuda dem att sälja vad vi anser är rena kopior av Twinnern, säger advokat Anders Kylhammar.

Foto: PETER WIXTRÖM
Tomas Brolin Ex-fotbollsproffset krigar mest i dammsugarbranschen numera.

Redan förra sommaren vände sig företaget Twinnovation, där ex-fotbollsproffset Tomas Brolin är delägare, till Stockholms tingsrätt. Twinnovation begär drygt fem miljoner kronor i skadestånd från företaget Doppio International för påstått upphovsrättsintrång på två olika varianter av dammsugarmunstycket ”Twinner”.

”Brukskonst”

Sedan dess har tingsrätten förbjudit Doppio att tills vidare fortsätta sälja munstyckena och föreningen Svensk Forms opinionsnämnd har förklarat munstyckena som ”alster av brukskonst” enligt upphovsrättslagen.

– Det är alltså inte vilka obetydliga saker eller produkter som helst, utan något som är extra skyddsvärt. Nämndens utlåtande har betydelse för både målet om upphovsrättsintrång och målet i marknadsdomstolen, säger Anders Kylhammar.

Så sent som i förra veckan förde Twinnovation tvisten med Doppio och företaget Polyplug vidare till marknadsdomstolen.

Miljonböter

– Där vill vi att domstolen ska förbjuda företagen att sälja totalt fyra kopior på vår Twinner.

Gör de inte det - vill Twinnovation att företagen ska få böter på totalt två miljoner kronor.

– Det handlar om en halv miljon kronor som är riktade till vardera av företagen och ytterligare en halv miljon kronor vardera mot de personer, en man och hans dotter, som står bakom företagen, säger Anders Kylhammar.

Robert Triches