Vaktchefen: Många blir oskyldigt dömda

”Det ljugs i sådan omfattning att hela rättssystemet är satt ur balans”

Foto: Johan Bävman
Rasar mot rättsrötan Före detta vaktchefen Fadde Darwich säger att det är vanligt att vakter ljuger i rätten.
NYHETER

Före detta vaktchefen Fadde Darwich har tidigare berättat hur han själv ljugit i rättsalen för att ”sätta dit” oskyldiga.

– Det är för jävligt. Det ljugs i rättsalarna i en sådan omfattning att hela rättsystemet är satt ur balans, säger han.

Han är vare sig chockad eller förvånad över att Mika och Love i Uppdrag Gransknings program om krogvakter säger sig vara oskyldigt dömda.

– Jag kan inte uttala mig om just de här två fallen, men efter 24 år i branschen vet jag hur det kan gå till. Det är inte ovanligt att vakter gaddar ihop sig och koordinerar sina uppgifter så att det ska låta som att en kroggäst burit sig illa åt.

Han säger att han vet att många människor blivit oskyldigt dömda på grund av att vakter och entrévärdar diktat ihop historier.

– Tänk dig själv – på ena sidan i rätten sitter kanske en utländsk kille som knappt talar svenska. På andra sidan sitter fyra vakter som berättar samma historia om hur de blivit hotade eller slagna. Det fallet är avgjort redan från början, säger Fadde Darwich.

Han beskriver delar av krogbranschen som rutten och genomkorrumperad.

– Alla är inte rötägg, givetvis inte. Men det finns gott om dem. En del av problemet är att vakterna har en ganska trångsynt inställning till sitt jobb. De beväpnar sig med batonger och handfängsel och ska liksom ut och kriga istället för att hålla ordningen och stämningen uppe.

Han är mycket kritisk till att ingen tycks vilja ta tag i problemet.

– Alla vet hur det egentligen är. Jag vet det och numera talar jag öppet om hur det går till. Fler skulle behöva göra det och inte bara sopa problemen under mattan.

Robert Triches

ARTIKELN HANDLAR OM