Skandalen når fp-toppen

Johan Jakobsson misstänkt för brott

NYHETER

Folkpartiets före detta partisekreterare Johan Jakobsson misstänks nu för brott. Enligt åklagaren har han gjort sig skyldig till dataintrång den 15 mars i år.

Utredningen växer och ytterligare en åklagare arbetar med fallet.

Foto: Urban Andersson
Johan Jakobsson.

Nu växer spionskandalen till folkpartiets absoluta topp. Johan Jakobsson har delgivits misstanke om brott.

Enligt brottsmisstankarna ska Johan Jakobsson ha uppmanat någon till dataintrång. Vem han ska ha riktat uppmaningen till, vill åklagaren inte avslöja. Den 15 mars ska Johan Jakobsson dock ha talat med LUF:s pressekreterare Per Jodenius om inloggningsuppgifterna till Sapnet som är socialdemokraternas datanätverk, skriver Svenska Dagbladet.

Enligt Johan Jakobsson uppmanade han Per Jodenius att inte använda lösenordet. Jodenius blev också tillsagd att inte berätta om det för massmedierna.

Jodenius hävdar däremot att han blev tillsagd att gå till en journalist, som då kunde använda uppgifterna till att gräva fram skandaler om socialdemokraterna. Frågan är vem som säger sanningen.

Två versioner

Johan Jakobssons advokat Per E Samuelsson uppger att hans klient nekar till brottsmisstanken.

- Det här gör oss inte ett dugg oroliga. Vi vet vad som har hänt och att Johan Jakobsson har uppmanat Per Jodenius att inte använda inloggningsuppgifterna, säger Per E Samuelsson till SvD.

Enligt honom är det Jodenius som inte säger sanningen, men han inser att åklagaren måste utreda det.

- Jag förstår att åklagaren inte redan nu vill sätta ned foten och säga att Jodenius ljuger. Det är ju det som utredningen ska visa, säger han till SvD.

Leijonborg ovetande

Nu kopplas ytterligare en åklagare in i utredningen, eftersom utredningen ökat i omfattning. Vice chefsåklagare Per Lindqvist tar över som förundersökningsledare. Enligt honom fortsätter den tekniska undersökningen och fler förhör kommer hållas.

Folkpartiet gav nyligen advokat Peter Danowsky i uppdrag att utreda dataintrånget. Den rapporten visar att det inte finns något som tyder på att Leijonborg ska ha känt till att Jodenius levererade hemligt material till fokpartiet, skriver SvD.

Tidigare artiklar:

Susanna Vidlund

ARTIKELN HANDLAR OM