Övervakad av Folksam i ett och ett halvt år

Nu drar whiplashskadade Irén, 56, försäkringsbolaget inför rätta i hovrätten

NYHETER

I ett och ett halvt år kartlade försäkringsbolaget Folksams spioner Irén Lundbergs liv.

I tingsrätten lyckades försäkringsbolaget dessutom övertyga domstolen att hon inte hade rätt till ersättning för framtida kostnader.

Ett avgörande bevis – ett 22 år gammalt beslut från Trafikskadenämnden – mörkades av Folksam, hävdar nu hennes advokat Thabo 'Muso.

Foto: Johan Främst
Spionoffer Ska Irén Lundberg få den ersätnting hon kräver från försäkringsbolaget Folksam? Nu ska hennes fall upp i hovrätten.

I oktober – efter att hovrätten skjutit upp rättegången i sju månader – tas Iréns fall upp i Svea hovrätt.

Det hon och hennes advokat ska försöka övertyga hovrätten om är att hon har rätt till ersättning för framtida kostnader för att sköta huset och hemmet. I tingsrätten fick hon nej, främst på grund av att hon inte hade några kvitton som visade hur mycket det kostade att anlita den hjälp hon behövde i vardagen.

Betalade svart

– Anledningen till det är att hon inte haft råd att betala vitt utan har varit tvungen att anlita svart arbetskraft, säger Thabo 'Muso.

Och utan kvitton kunde tingsrätten inte göra någon bedömning på kostnaderna. Folksam slapp betala.

– Efteråt har jag hittat ett beslut från Trafiksskadenämnden som härrör från 1974, där ett försäkringsbolag, trots att det saknades kvitton, ålades att ersätta en whiplashskadad kvinna för framtida kostnader för hjälp att sköta hennes hem.

Försäkringsbolaget som berördes den gången var – Folksam.

Folksam mörkade

– De har naturligtvis känt till det beslutet hela tiden, men sa inget för att slippa betala, säger Thabo 'Muso.

– Det kan jag inte kommentera, jag har inte sådana detaljer om fallet, säger Ewa Åhlund, chefsjurist på Folksam.

De nya bevisen ska dock tas upp i hovrätten.

Det är nu 17 år sedan trafikolyckan som förändrade Iréns liv för alltid, och det är mer än sex år sedan som hon drog Folksam inför tingsrätten med sitt skadeståndsanspråk. Försäkringsbolaget dömdes att betala runt 300 000 kronor, men Irén kräver mer. Närmare bestämt drygt 1,2 miljoner, som ska täcka både gamla och kommande kostnader.

Irén har en whiplashskada, som gör det svårt för henne att sköta huset och trädgården. Periodvis behöver hon hjälp med det mesta.

Omskrivet

Fallet är mycket omskrivet - framförallt beroende på Folksams minst sagt okonventionella arbetsmetoder.

I arton månader smygfilmades och övervakades hon dag och natt av Folksams spioner. Efter att övervakningen var avslutad skickade Folksam sina protokoll, bilder och anteckningar från övervakningen till Irén.

– Jag vågade inte gå ut på en vecka när jag fick veta. Jag drog ner persiennerna, jag visste inte vem jag skulle vända mig till, sa Irén när Aftonbladet träffade henne efter att spionaget avslöjats.

Irén Lundberg tror att Folksam lämnade ut spionmaterialet för att skrämma henne.

– Men jag tar inte tillbaka min stämning. Aldrig, sa hon då.

Både i tingsrätten och i den kommande hovrättsförhandlingen kommer Folksam att använda smygfilmningen och övervakningen som bevis. Enligt Henrik Lundin, tidigare personsskadechef på Folksam, har övervakningen mycket begränsat bevisvärde.

”Misslyckat”

– Det var tämligen misslyckat. Framförallt när det gäller de whiplashskadade så ser man ingenting på några smygfilmningar. Värken och skadan kan gå upp och ner, det kan gå dagar och veckor när man känner sig mycket bättre och sedan kan det komma en sämre period. Därför så säger det ingenting, säger han i en tv-intervju som finns publicerad på whiplashgruppen.info.

Robert Triches