Fem psyksjuka medvetslösa till sjukhus

Polismisstankar om GHB togs tillbaka

Foto: Thomas Johansson
Fem patienter på Lillhagens sjukhus fördes i kväll till sjukhus i Göteborg efter akut förgiftning, troligtvis av GHB.
NYHETER

Sex patienter på en psykiatrisk avdelning i Göteborg fördes på tisdagskvällen förgiftade till sjukhus.

Fem av dem var medvetslösa.

Vid halvåttatiden togs först fyra patienter med ambulans till sjukhus, därefter ytterligare en. Efter några timmar åkte ännu en ambulans till den psykiatriska avdelningen Lillhagens sjukhus för att hämta ytterligare en förgiftad patient. Den mannen var dock inte medvetslös.

Samtliga sex vårdas på en avdelning där vissa av patienterna dömts till rättspsykiatrisk vård.

Inte livshotande

För ingen av de sex bedöms tillståndet som livshotande, enligt Ann-Christin Andersson, presschef på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

– Samtliga har drabbats av förgiftning, men vi kan inte gå in på vad det är de fått i sig. Men det handlar inte om någon matförgiftning, sade Andersson till TT på tisdagskvällen.

Hon antydde då att de kan ha kommit över någon drog av något slag. Polisen gick under ett skede på kvällen ut med att det troligtvis kunde röra sig om GHB, en förrädisk drog som är narkotikaklassad. Men det tog polisen tillbaka senare.

– Det var lite förhastat. Vi vet i detta läge inte vad de fått i sig eller hur det har gått till, sade Jan Strannegård, presstalesman vid polisen i Göteborg.

Inget brott enligt polisen

Enligt Ann-Christin Andersson var det i det första skedet fyra män och en kvinna som förgiftats. Tre av dem fördes till Östra sjukhuset och två till Sahlgrenska sjukhuset. Senare tillkom en sjätte patient.

Polisens bedömning var på tisdagskvällen att inget brott begåtts.

– Detta är något sjukvården får utreda. För vår del känns det överspelat. Vi biträdde med poliseskort under ambulanstransporterna. I detta läge ser vi ingen brottslighet som vi ska fortsätta utreda, sade Strannegård.

Bertil Åkesson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM