Statsministern - en syndalock

Ministerfrisören får inte klippa Reinfeldt

1 av 2
VARFÖR? Reinfeldt använder hellre maskin.
NYHETER

Han har klippt alla statsministrar sedan Tage Erlander. Nu bryter Fredrik Reinfeldt traditionen.

Politikernas favoritfrisör Herbert Patzer är bekymrad:

- Jag ska göra allt för att få hit honom.

Hit, till Herbert Patzers herrfrisering på Storkyrkobrinken i Gamla stan, har alla statsministrar sedan Tage Erlander kommit för att bli klippta.

- Utom Ola Ullsten, han gick ju hit också, men inte under statsministertiden, säger Herbert.

- Men han var ju bara en parentes, inflikar kollegan Ingemar Lindgren.

Salongen med det ändamålsenliga namnet Frisören har funnits sen 1859. Herbert tog över 1975 och har tillsammans med Ingemar friserat politiker, regeringstjänstemän och generaldirektörer sedan sent 60-tal. Kyrkans och rättsväsendets män - för det är enbart herrar som tas emot här - är också välrepresenterade i gästboken.

Fick veta via nyhetsbyrå

Här ryms hälsningar från Fälldin, Palme, Bildt, Persson...

- Det är en fin samling. Vi har en äldre bok också som är i sämre skick. Tage (Erlander, red:s anm) sa om den att var rädd om den här, det är riksdags- och kanslihushistoria, berättar Herbert.

Men nu ser till slut en lång tradition ut att brytas. Moderatledaren Fredrik Reinfeldt har genom nyhetsbyrån Reuters låtit förstå att Herbert inte kan vänta sig några affärer. Den blivande statsministern klipper sig själv i stället - med maskin.

Herbert Patzer skakar på huvudet.

- Jag ska göra allt för att få hit honom. Han borde saxklippa håret en till en och en halv centimeter. Det skulle vara mycket snyggare.

Irene Beertema