Man rymde från häktet - med lakan

Använde bågfil på gallerfönstret. Är fortfarande på fri fot.

NYHETER

När personalen på Kronobergshäktet kom till jobbet på onsdagsmorgonen såg de att det hände lakan från ett fönster på sjunde våningen.

Det visade sig snart att en man lyckats rymma genom att fila sig genon gallerfönstret och fira sig ner på lakan från 8-10 meters höjd.

- Det är inte ofta man får höra om en så här klassisk rymning, säger vakthavande befäl vid Stockholmspolisen till aftonbladet.se.

Mannen är den fjärde som lyckats rymma från häktet sedan det öppnade i maj 1975. Under den tiden har över 250 000 människor suttit häktade där.

Det var när morgonpersonalen kom till Kronobergshäktet som de upptäckte att en man i 20-årsåldern, som satt fängslad i väntan på att utvisas till Ryssland, på något sätt fått bort gallerfönstret till sin cell på sjunde våningen.

Sedan hade mannen knutit ihop lakan, kläder, gardiner och annat han hade i cellen och firat sig ned till friheten. Han klättrade 8 till 10 meter på det egenhändigt ihopknåpade repet innan han nådde marken.

Patruller spanar efter rymlingen

Vid 10-tiden på onsdagsmorgonen var mannen fortfarande på fri fot, och polispatruller spanade efter honom. Mannen är inte misstänkt för något brott, utan satt alltså i häktet i väntan på utvisning.

Polisens tekniker håller nu på att utreda varför inte larmet gick när mannen bröt upp fönstret.

- Det som hänt är naturligtvis allvarligt. Man ska inte kunna rymma från häktet på det här sättet. Nu måste vi utreda varför inte larmet gick, säger häkteschefen Lars-Åke Petersson till aftonbladet.se.

Mannen sågs senast av häktespersonal vid 17-tiden på tisdagskvällen.

Karin Thurfjell