– För mycket smutskastning

Men många förstagångsväljare är nöjda med valrörelsen och resultatet

Var osäkra men bestämde sig Lotta, Amanda, Michael och Karin - fyra förstagångsväljare från olika delar av landet. Många var osäkra på hur de skulle rösta, men röstade gjorde de till slut.
NYHETER

Valet är över och den nya regeringen ligger i startgroparna.

Och även om förstagångväljarna skulle föredragit ett rödgrönt styre så är många ganska nöjda ändå.

– Jag röstade på socialdemokraterna men det är bra att det blir förändring också, det kan bli spännande, säger Lotta Zetterberg, 19 år från Hallsberg.

Förstagångsväljarna var i det här valet fler än på länge. Och trots att de, om de fått bestämma själva, hade röstat för fortsatt rött styre – i alla fall enligt SVT:s valundersökning – så vann alliansen.

Fler av förstagångsväljarna som Ungt val pratar med efter valet är ändå ganska nöjda. Och av 30 000 förstagångsväljare som svarade på frågan ”Är du nöjd med allianssegern?” i måndags, var det ungefär jämt skägg mellan alternativen ”Ja det kunde inte bli bättre” och ”Nej, det var det värsta som kunde hända”, dock med liten övervikt för nej-alternativet, särskilt bland tjejerna.

– Men som vanligt var det för mycket smutskastning i valrörelsen. Partierna pratar för mycket om vad de andra är dåliga på istället för att berätta vad de själva vill, säger Amanda Adner Gustafsson, förstagångsväljare från Oskarshamn.

Valdeltagandet sjunker inte

85 procent av Ungt vals läsare som i år hade chansen att rösta för första gången tog den. Och det ser ut som om valdeltagandet bland de unga väljarna har ökat. Siffrorna är inte färdigräknade men statsvetaren Henrik Oscarsson är optimistisk.

– Det skulle förvåna mig mycket om det är lägre än 70 procent, men man vet inte än, säger han till TT.

Siffrorna om förstagånsgväljarnas valresultat sammanställs och analyseras av Statistiska centralbyrån. SCB beställer valresultat från Sveriges alla länsstyrelser (det är de som räknar rösterna) och resultatet kommer någon gång i vår.

Skilda orsaker

I förra valet röstskolkade 110 000 förstagångsväljare. 70 procent gick och röstade. Valdeltagandet bland de unga har minskat för varje val.

Så har även valdeltagandet totalt.

Men nu har det stigit – från 80 procent i förra valet till 82 procent i år.

– Tja man måste ju rösta, säger Michael Sehlström, 18 år från Vilhelmina, och avslöjar att han röstade som sina föräldrar.

– De vet fortfarande bäst.

– Det är en plikt att rösta, säger Lotta Zetterberg.

– Klart man ska rösta när man har chansen att påverka, säger Amanda Adner Gustafsson.

Amanda Adner Gustafsson, 18, Oskarshamn:

Lotta Zetterberg, 19, Hallsberg

Michael Sehlström, 18, Vilhelmina

Karin Didrichsen, 20, Bjuv

Läs mer

Alla artiklarna från Ungt vals resa genom Sverige – från Arvidsjaur i norr till Ystad i söder.

Läs också:

Karin Abrahamsson (karin.abrahamsson@ungtval.se)