Hon satt instängd i ett skjul i 20 år

Hennes egen familj stängde in henne sedan hon blev psykiskt sjuk.

Foto: REUTERS
Swarnaprava Panavda har suttit instängd i ett skjul i över 20 år. Två gånger om dagen stack familjen in mat genom en lucka i planket.
NYHETER

I över 20 år satt Swarnaprava Panavda instängd i ett skjul på 1,2 gånger 2,4 meter utan fönster.

Där hade hennes egen familj stängt in henne, sedan hon vid 15-års blev psykiskt sjuk.

Den tidigare toppstudentens öde upprör hela Indien.

När Swarnaprava Panavda, 36, hittades i skrubben där hon tillbringat all tid sedan hon var 15 år var hon naken och täckt av smuts.

Hon uppträder skyggt när hon hukande snappar åt sig mat som skickas in genom en lucka i skjulet på hennes föräldrars bakgård, berättar bybor för Hindustan Times.

Swarnapravas 15 första år var till synes normala. Hon var duktig i skolan och var med i skolans teatergrupp. Hon levde med sina föräldrar i den indiska byn Mahadeipatana.

Men plötsligt började Swarnaprava visa tecken på psykisk sjukdom. Enligt hennes familj blev hon allt våldsammare och attackerade barn och andra bybor.

"Varken andeutdrivare eller psykologer hjälpte"

Hennes pappa Harekrusnha Pandav berättar att familjen tog henne till både psykologer och andeutdrivare, men ingenting hjälpte.

Eftersom familjen inte hade råd att lägga in henne på ett sjukhus fann man ingen annan utväg än att stänga in henne i skjulet på bakgården.

Två gånger om dagen stack familjen in mat genom en lucka i planket. Hon hade ingen kontakt med omvärlden i sitt mörka, fönsterlösa fängelse.

- Alla är ledsna över det här, men vad kan vi göra? Hon har varit där i 20 till 25 år nu, säger Swarnapravas faster Janaka Pandav.

Efter att Swarnapravas situation läckt ut till lokala medier lovar nu myndigheterna i Mahadeipatana att Swarnaprava ska få komma till ett sjukhus och behandlas.

- Jag skulle bli lycklig om vi fick hjälp med hennes bahandlig, säger Harekrusnha Pandav.

Se tv-inslaget:

Karin Thurfjell