En bra dag, sa Anna. Hur då?

Aftonbladets Peter Kadhammar om rättegången mot Sjödin

1 av 2 | Foto: lina boström einarsson
gott humör SSU-basen Anna Sjödin var vid gott mod efter rättegången, trots vittnesmål om praktfylla, slagsmål och rasistiska utfall.
NYHETER

- Jag tycker att det har gått bra, sa Anna Sjödin när hon bakvägen lämnade Stockholms tingsrätt i går.

Undrar hur en dålig dag ser ut för SSU:s ordförande.

Den som under en hel dag fått höra vittnesmål om sin praktfylla, sina förolämpningar, könsord och rasistiska utfall, sitt överfall på en ordningsvakt, stöld av vaktens bricka, sin natt i polisens fyllecell, samt sina socialistiska kamraters översittarfasoner och hotelser - om det var en bra dag, då har Anna Sjödin inte samma referensram som vi andra.

Är det därför hennes minnesbild av aftonen på nattklubben Crazy Horse skiljer sig så markant från dem som vittnade i går?

Ordningsvakten Babak Jamei som, enligt egen utsago samt flera vittnen, blev nedslagen av Sjödin, gav ett vittnesmål som var nästan kusligt i precision och klarhet: Bartender slår larm, Sjödin och hennes väninna fulla som ägg, ombeds lämna lokalen, börjar bråka och skrika, han tvingas slå sig fri från Sjödin med batongen.

Sjödin, däremot, sa att hon var ute för att ha en trevlig kväll med väninnan C (medåtalad för misshandel och våldsamt motstånd), pojkvännen Thomas Hartman (då pressekreterare hos migrationsminister Barbro Holm-

berg), Peter Skeppström (pressekreterare i SSU)

och andra vänner.

Så kom vakten Babak Jamei och gav sig på dem - utan anledning! Vakten var så aggressiv, men Sjödin försökte resonera med honom på ett "snällt och vänligt" sätt. När han utan anledning tog fram batongen och skrek och skrek och sedan misshandlade Sjödin sa hon:

- Jag förstår inte hur du kan bete dig på det här sättet.

Om man får tro Sjödin och hennes väninna C hamnade de i en motsvarighet till Tarantinofilmen "From dusk till dawn", där en man går in på en krog och upptäcker att den är fylld av vampyrer.

Under dessa förhållanden höll sig Anna Sjödin beundransvärt lugn. Hon "efterfrågade vaktens namn".

Han svarade med att misshandla henne. Möjligen kallade hon vakten "jävla idiot", men absolut inte "bögjävel" eller "svartskalle".

Väninnan C var nykter när hon i baren skulle beställa "en komplicerad drink som inte har något namn med olika likörer".

- Kanske var det därför bartendern uppfattade mig som berusad.

Så blev hon oförklarligt utslängd, och när hon låg i slasket utanför krogen lutade sig en vakt över henne och sa:

- Hora.

Sedan kom en servitris och sa:

- Hora.

Anna Sjödins väninna reste sig och gick fram till servitrisen, la en hand försiktigt på hennes axel och sa systerligt:

- Varför gör ni så här?

Då blev hon än en gång oprovocerat omkullknuffad.

En parad av åklagarvittnen gav en annorlunda version av kvällen.

Polisassistenten Johan Wränghede, som anlände efter larm från ordningsvakterna:

- Anna Sjödin hade sina kompisar med sig. De var nedlåtande mot personalen på Crazy Horse och gruffade med oss poliser. En av dem sa att Sjödin var SSU-ordförande och att detta skulle tas upp och debatteras på högre ort. Om det inte hade varit resursbrist i City skulle alla ha blivit inlagda (i fyllecell).

Restaurangens entrévärd:

- Sjödin halvlåg över Babak Jamei och slet i hans ordningsbricka. Jag ryckte i hennes arm och försökte få henne att sluta.

En servitris:

- Anna skrek åt Babak: Din jävla svartskalle! Såna som dig vill vi inte ha här i landet!

En entrévärd:

- Anna Sjödin var så berusad och arg. Hon skrek skällsord hela tiden. Hon kallade Babak svartskalle. Hennes väninna kallade mig nazist.

En ordningsvakt:

- Väninnan försökte ge mig en örfil. Jag knuffade undan henne. "Jag ska aldrig mer suga kuk", sa hon. Skeppström, pressekreteraren i SSU, sa att det var sista gången jag jobbade. Han skulle upp till Bodström på torsdag och se till att jag blev arbetslös.

En gäst på krogen:

- Anna stöp på vårt bord och stod på alla fyra. Hon viftade och skrek. En vakt försökte hjälpa henne upp.

Detta var en liten del av vad som berättades i Stockholms tingsrätt igår.

En bra dag, sa Anna Sjödin. Om hon varit borgmästare i Hiroshima hade hon kallat atombomben ett tillfälligt avbrott i busstrafiken.

Rättegången fortsätter idag.

Peter Kadhammar