.. men frågan är om pengarna räcker

NYHETER

Efter tio dagars förhandlingar är det kärvt läge i alliansen.

Löftet om sänkt skatt för alla riskerar att försenas rejält.

Alliansen gick till val på sänkt skatt med en tusenlapp för alla som jobbar. Det skulle märkas i plånboken redan första januari. Efter tio dagars förhandlande är det löftet inte lika säkert längre.

Den blivande regeringen har uppenbara problem med de besparingar som krävs för att finansiera skattesänkningen på 37 miljarder.

1. Plusjobben

Plusjobbarna är långt fler än vad alliansen räknade med i våras. Att avbryta dem som är igång är omöjligt. Många av de 15000 plusjobbarna har tvåårskontrakt. Av besparingen på fyra miljarder blir det därför bara en.

2. A-kassan

Sänkningen av a-kassan och höjningen av egenavgiften ska ge 13,5 miljarder. Men att förändra a-kassan är en komplicerad affär som enligt experterna inte ger utdelning förrän 2008.

3. Trafikförsäkringen

Den dyrare trafikförsäkringen skulle förstärka statskassan med 2,8 miljarder nästa år. Men en enig expertkår hävdar att inte heller den förändringen går att genomföra förrän tidigast 2008.

Det finns andra viktiga vallöften som ska finansieras med åtstramningar i a-kassan och sjukförsäkringen. Ett sådant är hushållsnära tjänster. Subventionen kostar omkring en miljard.

En alternativ lösning på finansieringen skulle kunna vara att använda pengarna från den utlovade utförsäljningen av Nordea och Telia Sonera. Men då frångår alliansen löftet om att de inkomsterna ska användas till att minska statsskulden.

Elisabeth Marmorstein