Fel färg - då dör valparna

Nu slår Veterinär- förbundet larm om extrem avel

1 av 2
NYHETER

Kennelklubbens överdrivna avelskrav gör hundarna sjuka.

Nu slår Veterinärförbundet larm.

-Valpar avlivas bara för att de har fel färg, säger veterinär Johan Beck- Friis.

TV3:s "Insider" granskar i kväll Svenska Kennelklubbens avelskrav.

Många veterinärer får ta hand om hundar som tagit skada av för extrem avel, där målet varit att hundarna ska vinna priser för sitt utseende.

Vissa schäfrar måste opereras för dåliga knän och höfter eftersom många uppfödare vill att de ska ha sluttande ryggar.

Svåra infektioner

40 procent av franska bulldoggvalpar måste födas med kejsarsnitt eftersom valparnas huvuden har blivit för stora och rasen shar-pei får grava infektioner av hudveck.

Nu har Veterinärförbundet tröttnat.

-Det här tänkandet ger fler skador på hundarna och större sjukdomsrisk. Det finns givetvis många seriösa uppfödare också. Men vi har stött på dem som till och med avlivar valpar för att de har fel färg, säger Johan Beck-Friis, informationschef på Sveriges Veterinärförbund.

När Hans Rosenberg, presstalesman på Kennelklubben, får se hundarna på bilderna bredvid håller han med om att schäfern har avlats för hårt. Alla hundar har premierats minst tre gånger på Kennelklubbens utställningar.

- Jag skulle velat se hundarna i rörelse för att se bättre. Men bulldoggen ser bra ut. Basseten ser bra ut men är lite låg på fronten, och sharpeien kanske har lite mycket veck i ansiktet. Schäfern ser hemsk ut i bakpartiet, det är en överdriven hund som man normalt inte premierar, säger Rosenberg, som även är utställningsdomare.

Går att bromsa

Han tycker också att Kennelklubben har fått för dålig information av veterinärerna om hundarnas åkommor.

-Avelsproblemen finns. Men vi har inte fått några rapporter från veterinärerna, till exempel om att det är osunt med hundar som inte kan föda. När vi inte ens vet om problemen är det svårt för oss, säger han.

Enligt Johan Beck-Friis går den utseendefixerade aveln att komma åt med Kennelklubbens och uppfödarnas hjälp.

-Det här går snabbt att bromsa om viljan bara finns bland uppfödarna, säger han.

Fotnot: Programmet ”Insider” sänds i kväll klockan 22 i TV 3.

Sönderavlade prisvinnare

Alla hundarna är champions, de har vunnit priser som vackraste hund på tre olika tävlingar. Johan Beck-Friis, informationschef på Sveriges Veterinärförbund ser många generella problem med de här raserna.

Anders Munck