En halv turistfälla

NYHETER

Restaurangen Samborombon känns 50 procent genuin och 50 procent turistfälla.

Den ligger inte långt från att väga över åt det senare.

Foto: Lasse Allard
Samborombon i Gamla stan lockar många turister.

Samborombon är ett av de där ställena i Gamla stan som man som stockholmare sällan kommer i kontakt med. För på något sätt har man mentalt lämnat stadsdelen åt turisterna och de flesta krögare misstycker nog inte. Då kan de ta ut höga priser utan att behöva leverera bra mat och service eftersom gästerna inte kommer igen. Sydamerikanska Samborombon känns lite ambitiösare än så, men det är inte en helt lätt avvägning.

Intressant förrätt

Förrätten grillad provolone-ost på argentinskt vis (95 kr) är intressant.

Den kommer i en ugnsform med lök och tomater och känns som man tagit överdelen på 100 varma mackor och komprimerat. Troligen slår ens kolesterol i taket när man äter den, men det är lite förbjudet gott.

Varmrätterna känns lite för dyra för vad man får. Deras cognacsbrässerade oxfilé med sås av grädde, vitlök och balsamvinäger är i och för sig fantastisk och berättigar ett pris på 198 kronor. Men lammfilé på spett med sås av timjan och vitlök med råstekt potatis är lite av ett rån för 215 kronor. Flottigt och menlöst. Att beställa in en vegetarisk tallrik på en sydamerikansk restaurang är så klart som att fråga om Hemingway skrivit någon chic lit. Man får skylla sig själv. Men hur de kan ta 165 kronor för den högst oinspirerade anrättningen av färska och grillade grönsaker är ett mysterium. Inte ens en dippsås får man till.

Söt, blöt och krämig

Efterrätterna håller en mer rimlig prisnivå, där ricottacheesecake med smultron för 75 kronor är det bästa valet. Den är söt, blöt och krämig. Kanske inget för den som bara gillar vuxenefterrätter, men god. Blandade frukter gratinerade med riven vit choklad för 69 kronor skulle kunna vara ett fynd, men det är så glest mellan chokladsmulorna att man behöver förstoringsglas för att hitta dem. Resultatet blir då en form med varma frukter, inte särskilt upphetsande.

Utanför sitter en griffeltavla med ”Kvällens tips” där man kan hitta intressanta saker som argentinsk köttgryta. Men en dryg vecka senare är det exakt samma tips. Det är sådant som gör att känslan av turistfälla till slut nog ändå överväger.

Matombudskvinnan, Aftonbladet