Fuskåkarna kostar Västtrafik miljoner

”Vi bedömer att 10 procent fuskar på spårvagnarna”

NYHETER

Elvans spårvagn har flest fuskåkare ombord. Linjen har nästan dubbelt så många snyltare som kollektivtrafiken i genomsnitt.

Foto: Anders Deros
Dyrt fusk. Varje år missar Västtrafik mellan 30 och 40 miljoner på obetalda resor bara i Göteborg.

Hittills i år har nästan 11 000 personer fastnat i biljettkontroller i Göteborg. Spårvagn nummer elva, som går från Saltholmen till Bergsjön via city, toppar statistiken över fuskåkare.

Stora mörkertal

792 personer har ertappats utan biljett på linjen i år vilket innebär att drygt 2 procent av de kontrollerade resenärerna åkt utan att betala.

– Men mörkertalen är stora och vi bedömer att fuskåkningen egentligen ligger runt 10 procent på spårvagnarna, säger Lena Jovén, informationschef på Västtrafik.

Drygt 900 000 biljettkontroller har genomförts i Göteborg fram till den förste september i år. Merparten av kontrollerna utförs av uniformerad personal trots att civila kontrollanter avslöjar mer än dubbelt så många fuskåkare per kontroll.

– Det blir mer ögontjäneri när vi jobbar med uniformer. Men vi vill förebygga och helst inte sätta dit folk. Samtidigt måste vi ändå ha en del civila kontrollanter för att folk inte ska kunna förutsäga hur kontrollerna går till, säger Frans Hilton, chef för biljettkontrollen i Göteborg.

Ökade kontroller i ytterområdena

Varje år görs cirka 97 miljoner resor med kollektivtrafiken i Göteborg. Ett par procents fuskåkning innebär flera miljoner obetalda resor.

– Vi missar mellan 30 och 40 miljoner om året på fuskåkningen bara i Göteborg, säger Lena Jovén.

Just nu fokuserar kontrollanterna på Göteborgs ytterområden där man inte brukar synas lika mycket som inne i stan.

Här fuskåker flest

Karolina Vikingsson