Misstänkte nekrofilen allvarligt psyksjuk

NYHETER

Stockholm

Den kyrkvaktmästare som erkänt att han haft sex med en död kvinna i en kyrka i Västmanland är allvarligt psykiskt störd.

Han var dessutom allvarligt psykiskt störd när han begick de gärningar han åtalats för.

Det slås fast i ett utlåtande från Rättsmedicinalverkets rättspsykiatriska avdelning i Huddinge. Det innebär att fängelseförbud råder och att 43-åringen bara får dömas till rättspsykiatrisk vård.

Mannen åtalades förra veckan för en rad brott. Övergreppet mot den döda kvinnan rubriceras som brott mot griftefrid. Dessutom åtalas han för grov mordbrand då han anlagt en brand i Surahammars kyrka 1998. Kyrkan brann ned till grunden. Övriga åtalspunkter är mordbrand, skadegörelse, grovt rattfylleri och stöld.

Mannen har erkänt samtliga brott.

Det var natten till den 4 augusti som 43-åringen flyttade en kista med en kvinna från kyrkans bårutrymme till kyrksalen. Där bröt han upp kistan och förgrep sig på liket. En kollega till honom upptäckte brottet kort efteråt.

Mannen har förklarat att han varit desperat över att han inte lyckats få kontakt med kvinnor på ett normalt sätt. Han har i polisförhör antytt att han förgripit sig på ytterligare en död kvinna, men detta brott är inte färdigutrett.

Rättegången inleds i Västmanlands tingsrätt den 4 oktober.

Ewa Tures/TT