Forsmark 1 och 2 startas på nytt

SKI ger grönt ljus efter två månaders driftstopp

NYHETER

Efter incindenten den 25 juli i år då flera säkerhetssystem i känrkraftsanläggningen i Forsmark inte fungerade på grund av ett strömavbrott öppnas nu anläggningen igen.

Kärnkraftsreaktorerna Forsmark 1 och 2 får startas på nytt efter drygt två månaders avstängning. Det meddelade Statens kärnkraftinspektion (SKI) på torsdagen.

Myndigheten kräver dock fortsatta insatser frånl ledningen i Forsmark för att förbättra säkerhetskulturen i anläggningen, skriver SKI i ett pressmeddelande.

Vill se kraven för driften

SKI önskar också få redovisat de direktiv som ägarna genom styrelsen ger till FKA:s VD om avvägningen mellan drift och säkerhet.

"Efter incidenten den 25 juli i år då flera säkerhetssystem inte fungerade i samband med ett strömavbrott har Forsmarks Kraftgrupp genomfört en rad tekniska förändringar för att förhindra en upprepning av det inträffade. SKI har granskat och godkänt de anläggningsändringar som utförts men ställer i ett föreläggande en rad krav i samband med att driften nu får återupptas" skriver SKI i pressmeddelandet.

Anna Lindström