”Frias hon helt är det en rättsskandal”

Dörrvaktens försvarare tror SSU-basen Anna Sjödin blir fälld

NYHETER

Bråket på Crazy Horse började inte med att Anna Sjödin trilskades och inte ville följa med ordningsvakten Babak Jameil ut.

Det började inte heller i baren när hon och hennes väninna nekades att köpa mer sprit.

Det började långt dessförinnan, när personalen på krogen tröttnade på SSU:arnas dryga översittarfasoner.

Två dagars rättegång i ett krogbråksmål som normalt sett avhandlas på en förmiddag i Stockholms tingsrätt är till ända. En kader med vittnen har gått parad och gett stöd än åt vakten Babak Jameil och än åt Anna Sjödin och hennes väninna. ”Crazy Horse-gänget” och ”SSU-gänget” kallade advokat Leif Silbersky de vittnena, och betonade att deras upplevelser och vittnesuppgifter troligen har färgats under resans gång från natten i februari till rättegången. Han gick inte så långt att påstå att de snackat ihop sig, men han menade att efter så lång tid kan det vara svårt att skilja på vad man själv sett och hört på plats och sådant som florerat i medierna, eller snackats om i umgängeskretsen och på arbetsplatserna.

I sin plädering beklagade han sig också över att parterna uttalat sig i medierna och gett luft åt sina upplevelser innan rättegången.

En sak är i alla fall klar: Den största ”skurken” i det sammanhanget är hans egen klient och hennes pressekreterare. Bara minuter efter att pressekreteraren Peter Skeppström blivit utmotad i snöslasket på Sturegatan hade han den första tidningen på tråden för att som han själv uttryckte det, ”informera om läget”. Trots att han mest pratade i telefon hann han även med att hota en vakt med att ”han skulle se till att Thomas Bodström tog hans bricka.” En pinsamhet som han tvingades förklara så gott det gick i rätten, men som också gav sken åt hur han hanterade situationen.

En polisman som kom till platsen och också vittnade i rättegången talade om SSU:arnas dryga sätt. När han stod utanför krogen och försökte få klarhet i vad som hänt upplevde han framförallt en viktig sak i den allmänna villervallan: SSU:arnas nedsättande beteende mot personalen. Det vittnade han om under ed. Och häri ligger med största sannolikhet svaret på varför det gick som det gick på Crazy Horse.

En episod som bara togs upp i förbigående under rättegången kan vara nyckeln: SSU:arna hade beställt in en omgång tequila till sitt bord, men när glasen kom ville man av någon anledning ändra beställningen.

Servitrisen som var inblandad förklarade i rätten att hon möttes av hånfullhet och nedlåtande attityd när hon förklarade att det inte gick. En stund senare ropade SSU:arna på henne igen. På bordet stod ett tomt tequilaglas. Bredvid låg en öppnad saltpåse och en tuggad citronklyfta.

– Vi har spillt ut den. Ge oss en ny.

Hon vägrade. Naturligtvis.

Ytterligare en stund senare stod Anna Sjödin och hennes väninna i baren och vägrades att köpa mer sprit. När vakten Babak Jamei kom dit för att tala med dem nonchalerade de honom helt. Sedan fanns det ingen återvändo. Situationen eskalerade snabbt med våld, hysteri, tårar och möjligen också lagbrott.

Leif Silbersky gjorde i sin plädering ett nummer av det faktum att Babak Jamei och en kollega till honom på Crazy Horse varit uppe i en liknande rättegång tidigare. På andra sidan stod en kvinna som vakterna anklagade för misshandel.

Problemet var bara att hon hade alibi. Hon hade inte ens varit där. Målet föll platt.

Babaks försvarare Per E Samuelson tycker inte att målet var relevant att ta upp.

– Om man läser domen ser man att Babak inte ens kom ihåg den händelse det handlade om och att han inte ens var säker på att det var rätt målsägande. Han har inte pekat ut någon som oskyldig, tvärtom.

Åklagare Per Lindqvist yrkar på fängelse för Anna Sjödin. Mycket talar dock för att det vid fällande dom stannar vid böter. Oavsett straffet så räcker det sannolikt med att hon fälls överhuvudtaget för att Anna Sjödins tid som SSU-ordförande ska vara över.

Samuelson tror att hon får svårt att klara sig helt:

– Frias hon helt är det en rättsskandal i klass med OJ Simpson, säger han. Min gissning är att hon kommer att fällas på en eller flera punkter.

Robert Triches