Anders, 15, höll fast inbrottstjuven – i tjugo minuter

"Jag sa åt tjuven: Du har inte en chans, jag är svensk mästare i judo"

NYHETER

Inbrottstjuven slog den äldre kvinnliga grannen i magen. Det fick 15-årige judomästaren Anders Norrman att se rött.

– Jag tog busen när han försökte fly. Sedan fick jag in ett grepp som jag höll tills polisen kom, säger han till aftonbladet.se.

Foto: scanpix
Anders Norrman, 15, höll i en inbrottsjuv - i 20 minuter innan polisen kom till platsen. För det fick han i dag ett utnämnande för sin rättrådiga insats av länspolismästare Carin Götblad.

Händelsen inträffade den 9 juli i somras. Anders, från Skarpnäck i Stockholm, var hos sin kompis Rasmus då han ser en av grannarna mittemot komma utrusande i panik.

– "Ring polisen! Ring polisen!" ropade de, berättar Anders.

Samtidigt ser han in genom dörren hur en man i 40-årsåldern slår en äldre kvinna i magen.

Inga poliser tillgängliga

– Det fick mig att se rött. Grannen brukar alltid vara så snäll och trevlig mot oss. Så jag tänkte egentligen aldrig efter utan bara sprang efter tjuven.

Anders, som i våras blev svensk mästare i judo, får ner inbrottstjuven på marken. Och efter visst tumult lyckas han koppla en bensax.

Under tiden som han höll fast den vilt kämpande tjuven ringde kompisen Pontus till polisen upprepade gånger. Men möttes bara av beskedet att inga patruller fanns tillgängliga.

Belönades av polischefen

Därför blev Anders liggande med sitt judogrepp kopplat i över tjugo minuter.

– Jag åt honom att "du har inte en chans, jag är svensk mästare i judo". Och efter kanske tio minuter så förstod han att det var lönlöst.

Blev du aldrig rädd?

– Nej, under tiden gällde det bara att hålla i. Men efteråt kom det över mig vad jag faktiskt gjort.

Vad sa mamma när hon fick reda på det?

– Jo, hon blev orolig. Men stolt också.

I dag fick Anders Norrman ett utnämnande av länspolismästare Carin Götblad tillsammans med fler rättrådiga medborgare som ingripit mot brottlingar. Med tårta, diplom och pengar belönades de för modiga ingripanden.

Lars Nylander