Det är skillnad på vittne och vittne

Foto: LINA BOSTRÖM EINARSSON
NYHETER

Vissa vittnen är bättre än andra och mot slutet av rättegången mot Anna Sjödin trollade advokat Leif Silbersky fram ett drömvittne.

Vad sägs om en ung, trevlig man som mot alla statistiska odds var spik nykter på nattklubben Crazy Horse och som dessutom är juridikstudent på fjärde året?

Det kan inte bli bättre. Särskilt inte som den unge mannen uttrycker sig på ett sätt som visar att han inte är böjd för överdrifter.

- Vakten tog upp ganska många synonymer för kvinnoförnedrande ord som är könsrelaterade, sa vittnet.

Med det ville han ha sagt att ordningsvakten Babak Jamei kallade SSU:s ordförande för fitta, hora, sköka och andra liknande ord.

Det var ett grundskott mot dörrvaktens trovärdighet, enär han försäkrat rätten att han inte kallat Sjödin för något nedsättande, men att han själv blivit utsatt för det rasistiska tillmälet svartskalle.

Å andra sidan var vittnet inte så enastående bra som han först verkade. Ty grunden för åtalet mot Anna Sjödin är att hon begick våld mot tjänsteman och gjorde våldsamt motstånd när Jamei försökte slänga ut henne från krogen och i de frågorna hade juridikstudenten inget att säga.

Andra vittnen är till en början fantastiska för ena sidan, men blir sedan ett vapen för bägge. Till exempel den unga kvinna som Leif Silbersky åberopade.

Hon hade suttit vid samma bord som Anna Sjödin och de andra SSU-arna och intygade att de hade varit så skötsamma att hon inte ens lade märke till dem.

Den unga kvinnan kunde också bekräfta Anna Sjödins ord att ordningsvakten Jamei var "jätteaggressiv" och att han skrek "ut, ut härifrån" till Sjödin.

Ordningsvakten uttryckte sig alltså på ett sätt som inte gick att missförstå.

Till saken hör då att Anna Sjödin var skyldig att lyda honom, precis som hon är skyldig att lyda en polisman.

Babak Jameis målsägandebiträde, advokat Per Samuelsson, frågade därför helt enkelt:

- Började Sjödin gå ut då?

- Nej, sa vittnet.

- Hur många vakter behövdes för att föra ut henne?

- Tre.

Ytterligare andra vittnen är omöjliga att missförstå. Till exempel den kvinnliga arrestantvakten hos Södermalmspolisen, som tog emot Anna Sjödins väninna (åtalad för misshandel och våldsamt motstånd).

- Hon var berusad, otrevlig, skrek och använde mycket könsord, sa vittnet.

Hur berusad?

- Vansinnigt berusad.

Ingen hade några fler frågor.

Det finns vittnen som verkar bra men ändå kanske inte är så bra. En man vittnade per telefon från Norrland där han sitter på behandlingshem för narkotikamissbruk.

Han hade rökt hasch och druckit två starköl men kände sig inte "markant påverkad" när han såg hur Anna Sjödin och hennes vänner betedde sig som "fulla 14-åringar".

- Sjödin skrek idiot, maktmissbrukare och könsord åt vakten. Två vänner till henne dök upp. Vakten tog upp sin fjäderbatong men slog inte. Han kände väl sig hotad. Med all rätt. Sjödin vevade mot vakten men var så full att hon knappt kunde stå.

Vittnet sa också:

- Jag tyckte det var kul att det hände nåt.

Så finns det vittnen som ger insikter i saker som inte har med målet att göra. Ett sådant vittne var i går SSU:s pressekreterare Peter Skeppström, den förste i Anna Sjödins sällskap som blev utslängd från Crazy Horse, enligt egna ord utan att ha gjort något som helst för att provocera någon.

Vad gjorde Skeppström när han "chockad" stod på trottoaren och förbundsordföranden fortfarande befann sig inne på krogen, i tumult med ordningsvakterna?

Han tar upp mobiltelefonen och ringer kvällstidningarna.

Det gjorde han, sa han, för att "informera".

- Ett sätt att förekomma och visa öppenhet.

Det framgick inte på vilken kurs Skeppström lärt sig att han bör serva pressen med bilder på när hans ordförande blir utslängd från en nattklubb.

En förmildrande omständighet är måhända att Peter Skeppström enligt egen utsago var "berusad".

Dom meddelas om två veckor.

Tidigare artiklar

Peter Kadhammar