Döende man svårt vanvårdad

"Pappa hade avföring över hela kroppen"

NYHETER

Per Klang låg nedkletad med avföring i sin säng på vårdavdelningen så länge att den torkat fast. När han till slut fick hjälp hade han så ont att han behövde morfin för att kunna tvättas.

Ett dygn senare avled han.

– Så här får det inte gå till. Det är så fruktansvärt det här, säger svärdottern Maria Klang till aftonbladet.se.

Foto: PRIVAT
Per Klang drabbades av en stroke i maj i år. Det var då han kom till Kronparksgården.

Per Klang blev 83 år. Hans anhöriga beskriver honom som en glad, utåtriktad person som var mån om sin hälsa och hygien. Han hade sedan länge prostatacancer och den var långt framskriden men trots klarade han sig bra hemma.

Men den 25 maj i år drabbades han av en stor stroke.

– Den slog ut hans förmåga att klara sig själv. Innan det bodde han hemma med min mamma men när han fick stroke blev han inlagd på Akademiska sjukhuset. Efter det kom han till Kronparksgården, berättar dottern Rose-Marie Lundgren.

Sjuk i cancer

Avdelningen Rondellen A på Kronparksgården i Uppsala, drivs av det privata vårdbolaget Attendo Care. Där vårdades Per Klang i somras under sina två sista månader i livet.

Flera gånger i veckan besökte familjen Per. När de kom till vårdavdelningen, möttes de av en stank av urin. Golven var så kladdiga att skorna fastnade.

– Urinfläckar låg där i veckor. Jag regerade väldigt starkt på smutsen som stänkt på väggar och tak och golvlisterna var mörka av damm och smuts, säger Maria Klang om Pers rum på vårdavdelningen.

Under tiden på Rondellen A blev Per Klang gradvis allt sämre.

– Vi tror att det delvis kan ha med miljön att göra. En gång frågade han oss "Vad gör jag på det här dårhuset?". Han verkade vara riktigt klar den dagen och kunde inte fatta vad han gjorde där, berättar Maria Klang.

Stank av avföring

I slutet av augusti besökte Rose-Marie Lundgren sin pappa. Hon berättar att det stank i rummet och att det låg använda blöjor i handfatet.

- Han låg i sängen och hade avföring på hela kroppen. Han gnuggade sig i ögonen med händer fulla av avföring.

Några dagar senare när hon besökte honom tillsammans med sin mamma, hittade hon honom på nytt nedkletad med avföring.

– Min mamma grät och frågade mig "är det så här sjukvården ska vara? Du får ta det här, jag törs inte prata". Hon tillhör den generationen som har en väldigt stark tro på läkare och sjukvården.

Rose-Marie Lundgren fick sätta på sig handskar och tvätta rent sin pappa. Sedan hade hon fått nog och krävde att han skulle flyttas till en annan avdelning.

Samma dag flyttades han till vårdavdelningen bredvid som drivs av Uppsala kommun. När han kom dit hade avföringen torkat in på kroppen och han hade svåra smärtor. Personalen var tvungen att ge honom morfin när han skulle tvättas.

23 timar senare avled Per Klang.

Andras kläder

De anhöriga anser att Per Klang under sina två sista månader i livet vanvårdades och de riktar stark kritik mot vården. Bland annat fick han trots sina svåra smärtor ingen smärtlindring.

– Han kunde ju inte yttrycka sig så bra längre. Men han påtalade ofta att han hade smärta och sade "aj". Vi påtalade ofta att han behövde smärtlindring men det fick han inte på Rondellen A, berättar Rose-Marie Lundgren.

Han fick sällan ha egna kläder trots att de anhöriga köpte nya kläder för 2 000 kronor under de två månader han vistades på avdelningen. Personalen sade bara att hans kläder var i tvätten. I stället fick han ha på sig andras trasiga kläder.

– Det var ingen respekt för den personliga integriteten eller för deras egendom, säger Rose-Marie Lundgren.

De anhörigas kritik:

Maria Klang är mycket upprörd över hur hennes svärfar behandlats på Kronparksgården. – Urinfläckar låg där i veckor, säger hon.

Susanna Vidlund

ARTIKELN HANDLAR OM