"Min mor förnedrades"

Läsarnas berättelser om äldrevården

NYHETER

Per Klang blev 83 år. Efter en stroke, hamnade han på en vårdavdelning. De sista två månaderna blev enligt hans anhöriga förnedrande.

Här är läsarnas berättelser om äldrevården i Sverige.

"Trött på allt negativt"

Jag jobbar på ett äldreboende på en mindre ort och trivs jättebra med mitt jobb. Vi får för det allra mesta bara lovord från pensionärer och anhöriga. Jag är så trött på att bara allt negativt kommer fram i media. Våra pensionärer får komma ut i friska luften och verkar trivas väldigt bra, sen finns det ju alltid personal som hellre städar och fejar istället för att gå ut eller baka med en pensionär men visst finns tiden om man vill.

Therese

"Personalen gömde larmet"

Det här gäller landstinget men är ändå oacceptabelt. Vi hittade vår svårt cancersjuk mamma sent på morgonen på Lasarettet i Karlskrona nerspydd från topp till tå. Någon hade till och med gömt ringklockan (alarmet) i lådan så att hon inte skulle ringa efter personalen på natten.

Vår mamma, då 53 år gammal, var så pass sjuk att hon behövde tillsyn jätteofta, hon behövde hjälp med att torka av spyorna.

Vi sa åt personalen men ingen brydde sig om det som hänt. Detta gör ont.

Ernisa

"Min mor förnedrades"

Att känna sig förnedrad och till besvär, så blev den sista tiden för min mor. Till slut ville hon inte leva längre, utan slutade att äta.

Tänk dig själv att du kissar och bajsa ner dig och sen blir du utskälld av personalen.

Nej, vi måste få tillbaka människovärdet och respekten för äldre och sjuka. Fler personal behövs med god utbildning och empati.

Mia

"Vi dödsvakar"

Det man hör om äldrevården är bara negativt, vilket är jättetrist. Det finns så många ställen där det fungerar och pensionärerna mår bra och trivs. Jag jobbar på ett sånt ställe. Naturligtvis har vi de problemen många upplever på andra ställen, personalbrist. Men det går aldrig ut över de gamla. Ligger någon för döden så har vi nästan alltid någon som sitter och vakar vid dennes sida, sitter och håller handen och pratar med denne lite nu och då. Jag har själv dödsvakat. De gamla går alltid i första hand.

Ylva

"Hängde tvätten i takkronan"

Attendo Care finns även i Karlstad där min pappa bor. Han har hemtjänst genom dem och även städning och tvätt.

När jag en dag kom för att besöka honom, hade han haft tvättdag. Tvätten hade inte riktigt hunnit torka, så personalen hade draperat den fuktiga tvätten i ett av hans rum.

Bland annat hade de hängt pappas strumpor, kalsonger och kökshanddukar i hans takkrona.

I ett annat sammanhang kunde detta ha varit komiskt, men jag blev illa berörd av detta och kände att de förnedrade och förlöjligade min pappa. Han själv var ganska bedrövad över vad de gjort.

Jan

"Privat är sämre"

Jag har jobbat inom äldrevården vid flera olika tillfällen. Både kommunalt och privat. Mitt erfarenhet är att de privata företag är sämre än de kommunala. Där är det mera viktig att spara pengar, därför blir till exempel inga vikarier förrän det är minst tre ur personalen som är borta en dag. Det innebär att personalen ständigt måste uträtta mer arbete än vad de skulle ha gjort annars.

Ernesto

"Dör hellre än blir gammal"

Har jobbat många år inom åldringsvård. Hoppas aldrig jag hamnar där. Jag dör hellre.

Ann

"Fick ligga i blöt blöja"

Min mamma bodde på ett äldreboende i Göteborg och incidenterna var oändliga. I stort sett varje dag var det något. Det grövsta (blev en Lex-Sara anmälan) var när en personal glömde av att mamma var åter efter en helgledighet. Pappa passerade där av en slump klockan 14.00 och då hade min mamma legat utan mat och medicin och blöja sedan kvällen före. Hon var hjärnskadad efter en stroke så hon hade inte ”förstånd” att trycka på larmet.

Mamma satt mkt ofta med blöta blöjor. De byts på klockslag, ej efter behov. Varannan dag missade man, i snitt, under de fyra år hon var där. Föreställ dig själv att sitta i en blöt blöja.

Hon fick lite och inte så god mat och tappade mycket i vikt. Livslusten försvann till 80 procent. Hon fick depressioner.

Personalen tog inte ut henne på fyra år. När jag då och då ifrågasatte, fick jag härliga svar som: "Men ni går ju ut med henne"?

Anonym

Har tystnapdsplikt

Jag jobbar på ett äldreboende som har fått kritik i tidningarna men ingen av läsarna får reda på sanningen och om hur verkligheten verkligen ser ut.

Vi som är personal får inte yttra oss, eftersom vi har tystnadsplikt och kan därmed

bli uppsagda. Vad är det för rättigheter att man inte ens kan få försvara sig?

Ingen fick reda på hur omständigheterna såg ut eller hur vi hade det.

Anonym

Susanna Vidlund